
Ovih osam stvari ne smijete držati pored štednjaka: 'Može biti opasno'

Štednjak zauzima središnje mjesto u gotovo svakoj kuhinji, no upravo zbog svoje važnosti i učestale upotrebe, osobitu pažnju treba posvetiti predmetima koje odlažete u njegovoj neposrednoj blizini. Iako je praktično imati ulje, začine ili papirnate ubruse nadohvat ruke dok kuhate, to može biti opasno.
Visoka temperatura, para i otvoreni plamen mogu uzrokovati kvarenje hrane, gubitak okusa pa čak i požar.
Predmeti koje ne treba držati blizu štednjaka
Stručnjaci upozoravaju da bi neke uobičajene navike mogle biti opasne ili skratiti vijek trajanja vaše hrane i kuhinjskih uređaja.
1. Ulje za kuhanje
Bočice s uljem često stoje tik uz štednjak jer su ljudima potrebne gotovo svakodnevno. Međutim, ako su preblizu, toplina može izazvati kvarenje ulja ili, još gore, može se zapaliti.
Ako boca padne dok kuhate, može doći do prskanja po plamenu i izazvati požar. Najsigurnije je ulje čuvati u ormariću, daleko od izvora topline.
2. Začini
Mnogi imaju stalak sa začinima odmah pored štednjaka, no toplina i para uništavaju njihov okus. Boja i aroma se brzo izgube, a začini postanu blagi i bezlični. Vlažnost također može stvoriti grudice ili plijesan, osobito u otvorenim posudicama. Ako želite da začini traju mjesecima, držite ih u zatvorenim posudama i dalje od topline.
3. Kava
Mirisna jutarnja kava može brzo izgubiti svježinu ako stoji kraj štednjaka. Promjene temperature i para iz kuhanja kvare okus i ubrzavaju propadanje. Vlažna kava može se slijepiti i razviti neugodan miris, a u najgorem slučaju i plijesan. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici ili kuhinjskom ormariću.
4. Voće
Zdjele s voćem često stoje na kuhinjskom pultu, ali ako su blizu štednjaka, mogu se brzo pokvariti zbog topline. Banane brže potamne, a drugo voće omekša i počne se kvariti. Također privlače voćne mušice, pogotovo ako se brzo kvare. Bolja opcija je da voće držite dalje od izvora topline ili na stolu u blagovaonici.
5. Lijekovi i dodaci prehrani
Iako je zgodno imati vitamine ili lijekove na pultu, visoka temperatura i vlaga zbog kuhanja mogu im smanjiti djelotvornost. Aktivni sastojci se razgrađuju, a učinkovitost opada.
Posebno su osjetljivi probiotici, riblje ulje i vitamini B i C. Umjesto toga, lijekove držite u zatvorenoj kutiji na hladnom, suhom mjestu, ali ne nužno u hladnjaku, osim ako nije navedeno.
6. Električni aparati s kabelom
Blenderi, tosteri i slični uređaji često su natrpani uz štednjak, ali to može biti rizično. Kabeli se mogu spustiti na vruću ploču, što može izazvati požar. Para i masnoća od kuhanja također mogu oštetiti elektroniku i skratiti vijek trajanja uređaja. Idealno ih je držati dalje ili ih spremati nakon svake upotrebe.
7. Papirnate role
Role papirnatih ubrusa su praktične i često su na pultu, ali ako su blizu plamena, to može biti opasno. Dovoljna je jedna iskra ili kap ulja na vrućoj ploči i može izbiti požar. Papir također lako upija vlagu, pa rola može postati neupotrebljiva. Držite je u ladici ili na držaču s druge strane kuhinje.
8. Drvene daske za rezanje
Drvo upija vlagu, a zbog pare od kuhanja može se saviti, ispucati ili oštetiti. S vremenom se mogu pojaviti male pukotine u kojima se zadržavaju bakterije. Ako imate plinski štednjak, još je rizičnije, jer drvo može i planuti. Daske za rezanje najbolje je čuvati u ormariću, daleko od izvora topline i pare, piše HuffPost.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Ogromni somovi i šarani leže na obali. Jezero Kerestinec ostalo bez ribe zbog ispuštanja opasnih kemikalija










