
Dimljeni losos na 10 načina. Recepti koji su toliko dobri da će vam postati omiljeni

Kupili ste dimljeni losos, ali niste sigurni na koje sve načine možete uživati u njegovom okusu? Dimljeni losos je svestran i može se pripremiti na razne načine, od jednostavnih užina do elegantnih jela. Imamo nekoliko inspiracija kako biste maksimalno iskoristili ovaj delikates.
Kako se jede dimljeni losos?
Sigurno ste ga vidjeli na menijima luksuznih restorana, no dimljeni losos ne mora biti luksuzna namirnica. U dućanima ga je moguće kupiti u manjim i većim pakiranjima i mogao bi postati stalni posjetitelj u vašem frižideru.
Losos na kruhu
Idealan za lagani doručak ili užinu, losos na kruhu je obrok koji ne može biti jednostavniji.. Kruh i losos stvaraju savršen spoj, dok kiselo vrhnje daje kremasti okus, a crni papar dodaje laganu začinjenost.
Losos na kruhu sastojci:
Dimljeni losos, tanko narezan
Kruh po izboru (bijeli, integralni, raženi)
Kiselo vrhnje
Crni papar
Losos na kruhu priprema:
Na kriške toplog, hrskavog kruha stavite tanko narezani dimljeni losos.
Prelijte malo kiselog vrhnja.
Pospite crnim paprom po želji.
Losos na smeđem kruhu s hrenom
Ova kombinacija hrena i dimljenog lososa stvara savršeno začinjenu užinu. Hren dodaje snažnu aromu koja se odlično slaže s nježnim okusom lososa, dok integrirani kruh daje dodatnu teksturu. Savršen spoj za ljubitelje začinjenih okusa!
Losos na smeđem kruhu s hrenom sastojci:
Dimljeni losos, tanko narezan
Integralni kruh
1/2 žličice umaka od hrena
Grančica svježeg kopra
Losos na smeđem kruhu s hrenom priprema:
Na krišku smeđeg kruha stavite 1/2 žličice umaka od hrena.
Na to položite tanko narezani dimljeni losos.
Ukrasite grančicom kopra.
Dimljeni losos s rotkvicama
Idealna užina ne mora biti komplicirana. Rotkvice dodaju svježinu i laganu pikantnost, a dimljeni losos donosi bogatstvo okusa. Tvrdi žumanjak na vrhu pruža finu teksturu, dok kiselo vrhnje savršeno uravnotežuje cijeli spoj.
Dimljeni losos s rotkvicama sastojci:
Dimljeni losos, nasjeckan
Rotkvice, narezane na ploške (oko 0,5 cm)
Kiselo vrhnje
Tvrdo kuhani žumanjak, nariban
Dimljeni losos s rotkvicama priprema:
Narežite rotkvice na tanke ploške i stavite na tanjur.
Svaku krišku rotkvice prekrijte žličicom nasjeckanog dimljenog lososa.
Na vrh stavite žlicu kiselog vrhnja i naribajte tvrdo kuhani žumanjak.
Losos i krem sir
Kombinacija krem sira i dimljenog lososa je klasik, a dodavanje kapara i crnog papra samo pojačava okus. Krastavac ili šparoga pružaju dodatnu hrskavost i osvježavajuće okuse. Idealno za lagane obroke ili kao predjelo za goste.
Losos i krem sir sastojci:
Dimljeni losos, tanko narezan
Krem sir
Kapari
Crni papar
Ohlađeni krastavci ili šparoge na žaru
Losos i krem sir priprema:
Na kriške dimljenog lososa namažite tanki sloj krem sira.
Dodajte nekoliko kapara i pospite crnim paprom.
Razvaljajte losos oko ohlađenog krastavca ili šparoge na žaru.
Dimljeni losos s avokadom i mozzarellom
Kombinacija avokada i mozzarelle koji savršeno uravnotežuju dimljeni losos je bogata i kremasta. Balzamični ocat dodaje laganu kiselost, a crni papar daje završni začin. Idealno za posebne prigode.
Dimljeni losos s avokadom i mozzarellom sastojci:
Dimljeni losos, nasjeckan
Avokado, nasjeckan
Mozzarella, nasjeckana
Crni papar
Balzamični ocat
Dimljeni losos s avokadom i mozzarellom priprema:
Nasjeckajte dimljeni losos, avokado i mozzarellu na male komadiće.
Stavite sastojke u čaše za martini.
Ukrasite s crnim paprom i prelijte s malo balzamičnog octa.
Losos s limunom
Ovaj recept je vrlo jednostavan, ali ukusan. Limunov sok daje svježinu, a crni papar lagano začini dimljeni losos. Smotane trake s koprom izgledaju elegantno i ukusno, idealne za zabave ili kao brzi snack.
Losos s limunom sastojci:
Dimljeni losos, narezan na trake
Svježi limunov sok
Crni papar
Svježi kopar
Losos s limunom priprema:
Narežite dimljeni losos na trake široke 3 cm.
Na svaku traku iscijedite svježi limunov sok.
Pospite crnim paprom i smotajte trake. Zabodite ih čačkalicom i pospite nasjeckanim koprom.
Losos na krekerima
Losos na krekerima je brz, ukusan i jednostavan zalogaj. Krekere čine savršen osnovu za dimljeni losos, dok kiselo vrhnje ili krem sir donose kremastu teksturu. Ovaj recept je savršen za užinu, zabave ili brze zalogaje.
Losos na krekerima sastojci:
Dimljeni losos, tanko narezan
Krekere
Kiselo vrhnje ili krem sir
Crni papar
Svježi kopar
Losos na krekerima priprema:
Na hrskave krekere stavite tanko narezani dimljeni losos.
Dodajte malo kiselog vrhnja ili krem sira po želji.
Pospite crnim paprom i ukrasite svježim koprom.
Špageti s dimljenim lososom
Špageti s dimljenim lososom su bogat i kremast obrok. Maslac i vrhnje donose bogatstvo, dok limunova korica daje svježinu. Brzo, ukusno i idealno za večeru.
Špageti s dimljenim lososom sastojci:
Špageti
Dimljeni losos, nasjeckan
Maslac
Češnjak, nasjeckan
Limunova korica
Vrhnje
Svježi kopar
Špageti s dimljenim lososom priprema:
Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju.
U tavi zagrijte maslac i popržite nasjeckani dimljeni losos, češnjak i limunovu koricu.
Pomiješajte s kuhanim špagetama, dodajte vrhnje i dobro promiješajte.
Pospite svježim koprom i poslužite.
Omlet s dimljenim lososom
Omlet s dimljenim lososom je brz, ukusan i hranjiv obrok. Savršeno je za doručak ili večeru, a losos dodaje dubinu okusa omletu. Kopar na kraju daje svježinu i savršen završni dodir.
Omlet s dimljenim lososom sastojci:
Jaja
Dimljeni losos, nasjeckan
Maslac
Sol i papar
Svježi kopar
Omlet s dimljenim lososom priprema:
Razmutite jaja, začinite solju i paprom.
Na tavi popržite nasjeckani dimljeni losos na maslacu.
Prelijte jajima i pustite da se omlet lagano ispeče.
Poslužite uz krišku svježeg kruha i salatu.
Dimljeni losos na salatu
Ova salata je lagana, ali zasitna. Dimljeni losos obogaćuje salatu bogatstvom okusa, dok avokado i krastavci donose svježinu. Poslužite je kao lagani obrok ili prilog uz glavno jelo.
Dimljeni losos na salatu sastojci:
Dimljeni losos, nasjeckan
Avokado, nasjeckan
Cherry rajčice
Krastavci, narezani
Masline
Maslinovo ulje
Limunov sok
Crni papar
Dimljeni losos na salatu priprema:
Nasjeckajte dimljeni losos, avokado, cherry rajčice, krastavce i masline.
Stavite sve u veliku zdjelu za salatu.
Prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, te pospite crnim paprom.
POGLEDAJTE VIDEO: Posjetili smo riječku ribarnicu, nakon Badnjaka na svježu ribu čekat će se dva mjeseca















