
Domaći kvasac je najzdraviji, a mi imamo recept: 'Kruh će biti još mekši i ukusniji'

Ako volite pripremati domaći kruh, onda ćete sigurno poželjeti da bude napravljen s domaćim kvascem, koji je, slažu se mnoge domaćice, vrhunski, piše Alo.
Domaći kvasac učinit će kruh ukusnijim, izdašnijim i mekšim.
Kako napraviti domaći kvasac?
Sve što vam je potrebno već imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
1 šalica brašna,
1 šalica mlake vode,
1 žlica šećera,
staklenka ili staklena posuda.
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu, prekrijte gazom ili folijom i ostavite na toplom mjestu, može u blizini radijatora, ali nikako na njemu jer direktan izvor topline "ubija" kvasac.
Proces fermentacije traje od tri do sedam dana, ovisno o brašnu koje ste koristili i jeste li dodali šećer.
Kvasac je spreman za upotrebu kada se na njemu pojave mjehurići i osjeti se miris fermentacije. Ako namjeravate redovito mijesiti kruh, u posudu s kvascem svaki dan dodajte pola šalice mlake vode i brašna, a zatim smjesu promiješajte silikonskom ili drvenom kuhačom.
Imajte na umu da se tijesto od ovako dobivenog kvasca sporije diže, pa ga je najbolje zamijesiti navečer, a peći ujutro.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakve veze imaju poznati s hrvatskim zdravstvom? Tajči za Direkt o boljim pravima za pacijente


![[KVIZ] Znaš li odgovoriti na ova pitanja s državne mature iz povijesti?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297393/H-24545d43-c072-4aa0-890a-97274367fd28-550.webp?1749108436)












