
Jeste li znale da sok od grejpa jajima daje boju lavande? Evo kako ih obojati na prirodan način

Umjesto umjetnih boja uvijek su bolje prirodne
Uskršnji stol nije potpun bez pisanica u raznim bojama, iako mnogi posežu za umjetnim bojama kako bi uštedjeli vrijeme. Međutim, takve boje mogu biti prepune aditiva koji ulaze u jaje ako ljuska pukne kod kuhanja.
Iako glase kao sigurne za konzumaciju, jaja je bolje obojati pomoću povrća i drugih namirnica. Čak ako i tada ljuska pukne, jaja možete slobodno jesti.
Najpoznatija tehnika prirodnog bojanja je ljuskama luka koje jajima daju crvenkasto-smeđu boju. Ako želite nešto intenzivniju crvenu, u vodu s ljuskama dodajte žlicu octa.
U košaricama je jako lijepo vidjeti jaja okupana suncem, a žutu boju možete postići kurkumom. Pomiješajte pola žličice začina s malo vode te tu smjesu dodajte većoj količini vode u kojoj se kuhaju jaja. U vodu dodajte malo bijelog octa i to je to.
Zelenu boju jajima daje zeleno lisnato povrće poput peršina, špinata ili koprive. Grubo nasjeckajte špinat i kuhajte ga zajedno s jajima.
Da, da, jaja mogu biti i ružičasta i to od cikle. Izrežite je na komade, dodajte je u pola litre vode s dvije žlice octa.
Plava boja jaja dobiva se pomoću crvenog kupusa. Narežite ga, prokuhajte i u toj vodi kuhajte jaja.
Želite li jaja divne boje lavande, uronite ih u šalicu sa sokom grejpa kojem ste dodali žlicu bijelog octa i ostavite neko vrijeme. Jaja, naravno, prethodno skuhajte.
Ljubičastu boju jajima daje crno vino, a intenzivnija je ako su jaja bijela. Kuhajte ih u vinu desetak minuta te pustite da se dobro osuše.
Ako ipak želite jaja obojati što je brže moguće, probajte jednu vrlo simpatičnu tehniku. Uključuje jestive boje i rižu, a postupak je sljedeći: U plastičnu čašu stavite rižu, nakapajte je željenom bojom te unutra stavite jaje. Laganim pokretima tresite čašu dok ne oslikate cijelo jaje. Rezultat će vas oduševiti!
Evo i videa:


















