
Hrana za piknik: Donosimo 22 recepta idealna za boravak u prirodi

Ljepše vrijeme znači samo jedno - više vremena provedenog u prirodi i više povoda za aktivnosti na otvorenom. Jedna zgodna ideja je ručak na otvorenom, no umjesto roštilja ili ručka na terasi, spakirajte dekicu i frižider torbu, nađite komad zelene površine i uživajte u pikniku! Osim što ćete biti na svježem zraku, u ovome će uživati i mladi i stari, posebno ako uključite i druge aktivnosti poput izrade cvjetnog vijenca, igranja badmintona ili jednostavnog čitanja na travi.
Izdvojili smo najbolje recepte za piknik.
Najbolja hrana za piknik
Nemojte očekivati da ćete nositi sav pribor za jelo i tri lonca za ovaj ručak - hrana koju nosite na piknik trebala bi biti kombinacija svježih sastojaka i finger fooda. Odmah možete zaboraviti na jela koja biste jeli žlicom, no kolači ili jednostavne pite su itekako dobrodošli.
U torbi za piknik svakako biste trebali imati:
veliku bocu vode ili limunade
termosicu s toplim pićem
salvete
pribor za jelo
svježe voće
hranu koja se ne mrvi lagano
nešto slatko
Ako vam fale ideje za recepte, mi smo ih našli pregršt s kojima neće biti gladnih.
Tortilje s piletinom i povrćem
Kombinacija mekih tortilja, sočne piletine i šarenog povrća savršena je za piknik na otvorenom. Priprema ne traje dugo, a možete ih jesti i hladne. Vi ih jednostavno zarolajte i ponesite u kutijici.
Tortilje s piletinom i povrćem sastojci:
4 tortilje
300 g pečene ili pečene na tavi piletine, narezane na trakice
1 paprike (crvena ili šarena), rezane na trakice
1 manja mrkva, ribana
50 g salate (zelena salata ili miješano)
2–3 žlice grčkog jogurta ili majoneze
Sol, papar, začinsko bilje po želji
Tortilje s piletinom i povrćem priprema:
Na svaku tortilju namažite žličicu jogurta ili majoneze.
Poslažite piletinu, papriku, mrkvu i salatu.
Začinite solju, paprom i suhim biljem.
Čvrsto zarolajte tortilju, prerežite na pola i umotajte u papir za pečenje.
Tortilja s dimljenim lososom
Elegantan obrok, a toliko jednostavan. Dimljeni losos i kremasti sir uvijek su dobitna kombinacija, a posebno kad trebate nešto što je osvježavajuće i zasitno. Idealno za piknik s pogledom na more.
Tortilja s dimljenim lososom sastojci:
4 tortilje
200 g krem-sira
150 g dimljenog lososa
1/2 crvenog luka, tanko narezanog
Limunov sok, sol, papar
Peršin ili kopar za ukras
Tortilja s dimljenim lososom priprema:
Namažite krem-sir po tortiljama.
Poslažite losos i luk, pokapajte limunom.
Začinite solju, paprom i ukrasite peršinom.
Čvrsto zarolajte, narežite i poslužite.
Tortilje s falafelom
Vegetarijanska poslastica u kojoj će uživati i mesoljupci: hrskavi falafel, svježa salata i osvježavajući umak od jogurta. Jednostavno se pakiraju i jedu bez pribora.
Tortilje s falafelom sastojci:
8 falafela (kupljeni ili domaći)
4 tortilje
150 g jogurta
1 češanj češnjaka, sitno sjeckan
Krastavac, rajčica, salata po želji
Sol, papar, limunov sok
Tortilje s falafelom priprema:
Pripremite umak tako da pomješati jogurt, češnjak, limun, sol i papar.
Na tortilju stavite salatu, falafel i povrće.
Prelijte umakom i zarolajte.
Zamotajte u foliju ili papir za pečenje.
Pasta pesto
Osvježavajuća ljetna salata u kojoj pesto daje dodatni šmek. Možete ju pripremiti dan ranije i ostaviti da se okusi prožmu. Sjajna je i za vegetarijance.
Pasta pesto sastojci:
300 g kratke tjestenine (penne, fusilli)
150 g cherry rajčica, prepolovljenih
3 žlice pesta (kupovnog ili domaćeg)
2 žlice maslinova ulja
Prstohvat soli i papra
Par listova bosiljka za posluživanje
Pasta pesto priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite i ohladite pod hladnom vodom.
Pomiješajte tjesteninu s pestom i maslinovim uljem.
Dodajte cherry rajčice, posolite i popaprite.
Ukrasite listovima bosiljka prije posluživanja.
Pohani pileći štapići
Hrskavi izvana, sočni iznutra - ovi štapići su idealni za grickanje na travi. Djeca i odrasli će ih voljeti i ne zaboravite ih poslužiti s omiljenim umakom.
Pohani pileći štapići sastojci:
400 g pilećih prsa, narezana na trakice
1 jaje, lagano razmućeno
100 g mljevenih krekera ili prezli
50 g brašna
Sol, papar, paprika
Ulje za prženje
Pohani pileći štapići priprema:
Začinite brašno solju, paprom i paprikom.
Trakice piletine uvaljajte prvo u brašno, pa u jaje, pa u prezle.
Pržite u vrućem ulju dok ne postanu zlatno-smeđi.
Ocijedite na papirnatim ručnicima i ohladite prije pakiranja.
Povrtna savijača
Savijača puna sezonskog povrća koja se može jesti i hladna jednodtavna je i ukusna. Super kod nje je i što se lagano pakira i servira, a nije klasičan finger food.
Povrtna savijača sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta
1 tikvica, narezana na kockice
1 mrkva, naribana
1 crvena paprika, narezana
100 g feta sira, izmrvljena
1 jaje za premaz
Sol, papar, suho origano
Povrtna savijača priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto i rasporedite povrće i feta sir na sredinu.
Začinite solju, paprom i origanom.
Zarolajte i premažite razmućenim jajetom.
Pecite na 200 °C oko 20 minuta, ohladite pa narežite.
Proljetni rižoto na hladno
Neobični hladni rižoto s mladim graškom, šparogama i limunom oduševit će sve koji ga probaju. Lagano i osvježavajuće, a iznad svega jednostavno za pripremu.
Proljetni rižoto na hladno sastojci:
200 g riže
1 šalica mladog graška (može i smrznuti)
6–8 šparoga, narezane na komade
1/2 luka, sitno nasjeckanog
1 limun (sok i korica)
50 ml bijelog vina (po želji)
50 g parmezana, naribanog
Maslinovo ulje, sol, papar
Proljetni rižoto na hladno priprema:
Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte rižu i podlijte vinom.
Postupno dodajte vruću vodu ili temeljac dok riža ne omekša.
Umiješajte grašak, šparoge, limunov sok i koricu.
Ohladite, dodajte parmezan i poslužite.
Voćna salata s medom i limetom
Šarena kombinacija omiljenog voća, preljevena medom i svježom limetom. Lagana, zdrava i super fotogenična, idealna za kraj obroka.
Voćna salata s medom i limetom sastojci:
1 jabuka, narezana
1 kruška, narezana
150 g jagoda, prepolovljenih
3 kivija, narezani
Sok i korica jedne limete
2 žlice meda
Voćna salata s medom i limetom priprema:
Pomiješajte sve voće u velikoj zdjeli.
U posebnoj zdjelici umutite med, limetu i koricu.
Prelijte preko voća i lagano promiješajte.
Pustite da se ohladi u hladnjaku barem 30 minuta prije piknika.
Slani muffini sa sirom i šunkom
Mekana unutrašnjost i hrskavi rub — savršeni zalogaji za piknik ne moraju biti komplicirani. Jednostavno se pakiraju i jedu. Možete ih umakati u kečap, majonezu ili drugi dip po izboru za dodatan okus.
Slani muffini sa sirom i šunkom sastojci:
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
100 ml mlijeka
50 ml ulja
100 g ribanog sira (gauda, cheddar…)
100 g šunke, na kockice
Sol, papar
Slani muffini sa sirom i šunkom priprema:
Pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko i ulje, pa spojite sa suhim sastojcima.
Umiješajte sir i šunku, posolite i popaprite.
Rasporedite u kalup za muffine i pecite na 180 °C 20–25 min.
Mini quiche s povrćem
Hrskava korica s kremastom nadjevom od jaja i povrća u ovoj mini verziji ne samo da je nevjerojatno zasitna i fina, nego će i izgledati preslatko. Možete ih ispeći dan prije pa poslužiti hladne.
Mini quiche s povrćem sastojci:
1 lisnato ili prhko tijesto
3 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
1/2 tikvice, narezane
1/2 paprike, narezane
50 g naribanog sira
Sol, papar, muškatni oraščić
Mini quiche s povrćem priprema:
Utisnite tijesto u košarice za mini quiche.
Umutite jaja, vrhnje, dodajte povrće i sir, začinite.
Rasporedite nadjev u košarice i pecite na 180 °C 20–25 min.
Ohladite i izvadite iz kalupa.
Sendviči od ciabatte
Rustikalna ciabatta, kremasta mozzarella i domaći pesto — jednostavno i neodoljivo. Spakirajte prepolovljene sendviče i servirajte s maslinama.
Sendviči od ciabatte sastojci:
2 ciabatte
200 g mozzarelle, narezane
4 žlice pesta
Listovi svježeg bosiljka
Maslinovo ulje, sol, papar
Sendviči od ciabatte priprema:
Prepolovite ciabattu i namažite pesto.
Poslažite mozzarellu i bosiljak.
Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite.
Preklopite i narežite na manje sendviče.
Salata od krumpira i jaja
Klasična piknik-salata u Americi popularna je i kod nas — kremasta, blaga i zasitna. Lako ju je prilagoditi dodatkom kiselih krastavaca ili senfa. Obavezno ju pripremite dan ranije i pustite da se ohladi u hladnjaku.
Salata od krumpira i jaja sastojci:
500 g krumpira, kuhanog i narezanog
3 tvrdo kuhana jaja, narezana
2 kiselih krastavca, sitno narezanih
2 žlice majoneze
1 žlica senfa
Sol, papar, svježi vlasac
Salata od krumpira i jaja priprema:
Pomiješajte kuhani krumpir, kuhana jaja i krastavce.
Umiješajte majonezu i senf, začinite.
Ohladite i pospite sjeckanim vlascem prije posluživanja.
Hummus s povrćem za umakanje
Zdrava i šarena plata štapića mrkve, krastavaca i paprike uz kremasti hummus - tko bi tome odolio! Praktično za dijeliti i zdravo za grickanje, uz ovaj domaći hummus svi će vas tražiti recept.
Hummus s povrćem za umakanje sastojci:
400 g kuhanog slanutka
2 žlice tahinija
1 češanj češnjaka
Sok jedne limune
3 žlice maslinova ulja
Sol, papar, malo vode za razrjeđivanje
Mrkva, krastavci, paprika za umakanje
Hummus s povrćem za umakanje priprema:
U blenderu izmiksajte slanutak, tahini, češnjak i limun.
Dodajte ulje, začinite i po potrebi razrijedite.
Poslužite uz svježe narezano povrće.
Pita od sira i špinata
Sočna pita punjena špinatom i svježim sirom je super ideja za svaki piknik. Možete napraviti i mini verzije u kalupu za muffine ili nasjeckati na kocke za lakšu konzumaciju.
Pita od sira i špinata sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta
200 g špinata (svjež ili odmrznuti)
150 g svježeg sira (ricotta, skuta…)
1 jaje za nadjev + 1 za premaz
Sol, papar, muškatni oraščić
Pita od sira i špinata priprema:
Popržite špinat i ocijedite višak tekućine.
Pomiješajte sa sirom, dodajte jaje i začine.
Utisnite u kalup obložen lisnatim tijestom, premažite jajetom.
Pecite na 200 °C 25–30 min.
Caprese ražnjići
Povrće se može jesti na 100 različitih načina, a za fingerfood varijantu je odlično! Mini ražnjići s cherry rajčicama, mozzarellom i bosiljkom brzo se sastave, a izgledaju odlično na kariranoj dekici.
Caprese ražnjići sastojci:
200 g mini mozzarella kuglica
200 g cherry rajčica
Listići svježeg bosiljka
Maslinovo ulje, balzamični ocat, sol, papar
Caprese ražnjići priprema:
Na štapiće naizmjence nabodite rajčicu, mozzarellu i bosiljak.
Pokapajte maslinovim uljem i octom.
Posolite i popaprite.
Ostavite da stoji 10 min pa pakirajte.
Pečena piletina
Sočna i aromatična piletina pečena na roštilju ili tavi uvijek je dobra ideja pa tako i za ponijeti. U kombinaciji s ovom slatkom marinadom, sve što vam ostaje je spakirati kruha ili pogače. Piletina je odlična kad se ohladi i zadržava svoju sočnost i sve okuse.
Pečena piletina sastojci:
4 pileća filea
3 žlice meda
2 žlice senfa
1 žlica soja umaka
Sol, papar, malo ulja
Pečena piletina priprema:
Pomiješajte med, senf i soja umak.
Marinirajte piletinu najmanje 1 sat.
Pecite na roštilju ili tavi dok ne postane zlatna.
Ohladite i narežite na tanke trakice.
Salata od kuskusa i povrća
Još jedna salata koju možete uzeti sa sobom na piknik je i ova u kojoj će kuskus upiti sve najbolje od povrća. Za verziju s više proteina u nju možete dodati tvrdo kuhano jaje nasjeckano na sitno ili pečenu piletinu.
Salata od kuskusa i povrća sastojci:
200 g kuskusa
1 paprike, narezane
1 manja mrkva, naribana
1/2 crvenog luka, sitno narezanog
Sok i korica limuna
Maslinovo ulje, sol, papar
Salata od kuskusa i povrća priprema:
Prelijte kuskus vrućom vodom i pokrijte 5 min.
Razmutite vilicom, dodajte povrće, limun i ulje.
Posolite, popaprite i promiješajte.
Ohladite prije posluživanja.
Najbolji kolači za piknik
Nakon slanog, valjalo bi uzeti i nešto slatko! Osim slatkiša poput gumenih bombona ili čokoladica, htjet ćete uzeti i konkretnije slastice i kolače. Pravila su ista - želite stvari koje se mogu jesti rukom ili na manjim tanjurićima vilicom. Kolače možete pripremiti dan ranije i samo ih spakirati.
Brownie štangice
Tko ne voli brownie? Jednostavno ih je napraviti, još jednostavnije nositi na piknik. Ove sočne čokoladne štangice bit će pravi hit među djecom, ali i odraslima.
Brownie štangice sastojci:
200 g tamne čokolade
150 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
100 g brašna
Prstohvat soli
Brownie štangice priprema:
Otopite čokoladu i maslac zajedno.
Umiješajte šećer, pa jedno po jedno jaje.
Dodajte brašno i sol, promiješajte.
Pecite u kalupu na 180 °C 20–25 min, ohladite i narežite.
Čokoladni muffini
Šlag na torti za piknik-slatkoljupce: mekani muffini s bogatom čokoladom i kremastim kikiriki maslacem u sredini. Možete dodati i voće u njih ako volite.
Čokoladni muffini sastojci:
150 g brašna
30 g kakaa
1 prašak za pecivo
2 jaja
100 g šećera
100 g otopljene tamne čokolade
100 ml mlijeka
3–4 žlice kikiriki maslaca
Čokoladni muffini priprema:
Pomiješajte brašno, kakao i prašak.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte mlijeko i čokoladu pa spojite sa suhim.
U kalupe stavite malo smjese, žličicu kikiriki maslaca i još smjese preko.
Pecite na 180 °C 18–20 min i ohladite.
Proteinske kuglice
Ove proteinske kuglice su slatke, hrane energijom i ne trebaju pečenje. Brze su za napraviti i dugo ostaju svježe. Ponesite u kutijici i grickajte kad ste gladni, a u njihovoj pripremi vam mogu pomoći i klinci.
Proteinske kuglice sastojci:
200 g zobenih pahuljica
100 g meda ili javorovog sirupa
100 g kikiriki maslaca
50 g mljevenih oraščića (bademi, lješnjaci…)
1 žlica chia sjemenki (po želji)
Proteinske kuglice priprema:
Pomiješajte zobene, oraščiće, chia i kikiriki maslac s medom.
Oblikujte kuglice veličine oraha.
Ohladite u hladnjaku najmanje 30 min prije pakiranja.
Vafli
Poput palačinki, vafli su jednostavni za napraviti i praktični za nositi. Za razliku od palačinki, ne trebate razmišljati o motanju ili nadjevima. Jednostavno uzmite teglicu omiljenog namaza (čokoladni, voćni,…) i mažite na licu mjesta.
Vafli sastojci:
2 jaja
250 ml mlijeka
80 g otopljenog maslaca
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice šećera
Prstohvat soli
Vafli priprema:
Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto.
Dodajte otopljeni maslac i mlijeko, kratko promiješajte.
Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Zagrijte aparat za vafle i pecite dok ne porumene.
Ostavite da se potpuno ohlade pa ih složite u kutiju s papirom između.
Mini voćni tartovi
Ovi tartići su praktični jer ih možete peći u kalupima za muffine, no ipak imati nešto drugačije. Odlični su za nositi, no ako se bojite da će se raspasti u transportu, možete posebno nositi gotove pečene tartove, a posebno nositi nadjev.
Mini voćni tartovi sastojci za tijesto:
200 g glatkog brašna
100 g maslaca (hladnog, narezanog)
1 jaje
2 žlice šećera
Prstohvat soli
1 žlica hladne vode (ako treba)
Mini voćni tartovi sastojci za nadjev:
200 ml vrhnja za šlag
100 g mascarponea ili krem sira
2 žlice šećera u prahu
Vanilija (ekstrakt ili šećer)
Svježe bobičasto voće (maline, borovnice, jagode)
Mini voćni tartovi priprema:
Umijesite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i soli. Po potrebi dodajte žlicu vode. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak 30 min.
Razvaljajte i utisnite u kalupe za muffine. Pecite 15–18 min na 180 °C, dok ne porumene. Ohladite.
Umutite vrhnje, dodajte mascarpone, šećer i vaniliju. Punite ohlađene korpice.
Na vrh stavite svježe voće i držite u hladnjaku do posluživanja.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Kus kus salata s pilećim stripsima, recept za lagani obrok










