RUČAK NA OTVORENOM /

Hrana za piknik: Donosimo 22 recepta idealna za boravak u prirodi

Jednostavni za pripremiti i ukusni za jelo - ovi recepti za piknik savršeni su za lijepe, sunčane dane

VOYO logo
VOYO logo

Ljepše vrijeme znači samo jedno - više vremena provedenog u prirodi i više povoda za aktivnosti na otvorenom. Jedna zgodna ideja je ručak na otvorenom, no umjesto roštilja ili ručka na terasi, spakirajte dekicu i frižider torbu, nađite komad zelene površine i uživajte u pikniku! Osim što ćete biti na svježem zraku, u ovome će uživati i mladi i stari, posebno ako uključite i druge aktivnosti poput izrade cvjetnog vijenca, igranja badmintona ili jednostavnog čitanja na travi.

Izdvojili smo najbolje recepte za piknik.

Najbolja hrana za piknik

Nemojte očekivati da ćete nositi sav pribor za jelo i tri lonca za ovaj ručak - hrana koju nosite na piknik trebala bi biti kombinacija svježih sastojaka i finger fooda. Odmah možete zaboraviti na jela koja biste jeli žlicom, no kolači ili jednostavne pite su itekako dobrodošli.

U torbi za piknik svakako biste trebali imati:

veliku bocu vode ili limunade

termosicu s toplim pićem

salvete

pribor za jelo

svježe voće

hranu koja se ne mrvi lagano

nešto slatko

Ako vam fale ideje za recepte, mi smo ih našli pregršt s kojima neće biti gladnih.

Tortilje s piletinom i povrćem

Kombinacija mekih tortilja, sočne piletine i šarenog povrća savršena je za piknik na otvorenom. Priprema ne traje dugo, a možete ih jesti i hladne. Vi ih jednostavno zarolajte i ponesite u kutijici.

Tortilje s piletinom i povrćem sastojci:

4 tortilje

300 g pečene ili pečene na tavi piletine, narezane na trakice

1 paprike (crvena ili šarena), rezane na trakice

1 manja mrkva, ribana

50 g salate (zelena salata ili miješano)

2–3 žlice grčkog jogurta ili majoneze

Sol, papar, začinsko bilje po želji

Tortilje s piletinom i povrćem priprema:

Na svaku tortilju namažite žličicu jogurta ili majoneze.

Poslažite piletinu, papriku, mrkvu i salatu.

Začinite solju, paprom i suhim biljem.

Čvrsto zarolajte tortilju, prerežite na pola i umotajte u papir za pečenje.

Tortilja s dimljenim lososom

Elegantan obrok, a toliko jednostavan. Dimljeni losos i kremasti sir uvijek su dobitna kombinacija, a posebno kad trebate nešto što je osvježavajuće i zasitno. Idealno za piknik s pogledom na more.

Tortilja s dimljenim lososom sastojci:

4 tortilje

200 g krem-sira

150 g dimljenog lososa

1/2 crvenog luka, tanko narezanog

Limunov sok, sol, papar

Peršin ili kopar za ukras

Tortilja s dimljenim lososom priprema:

Namažite krem-sir po tortiljama.

Poslažite losos i luk, pokapajte limunom.

Začinite solju, paprom i ukrasite peršinom.

Čvrsto zarolajte, narežite i poslužite.

Tortilje s falafelom

Vegetarijanska poslastica u kojoj će uživati i mesoljupci: hrskavi falafel, svježa salata i osvježavajući umak od jogurta. Jednostavno se pakiraju i jedu bez pribora.

Tortilje s falafelom sastojci:

8 falafela (kupljeni ili domaći)

4 tortilje

150 g jogurta

1 češanj češnjaka, sitno sjeckan

Krastavac, rajčica, salata po želji

Sol, papar, limunov sok

Tortilje s falafelom priprema:

Pripremite umak tako da pomješati jogurt, češnjak, limun, sol i papar.

Na tortilju stavite salatu, falafel i povrće.

Prelijte umakom i zarolajte.

Zamotajte u foliju ili papir za pečenje.

Pasta pesto

Osvježavajuća ljetna salata u kojoj pesto daje dodatni šmek. Možete ju pripremiti dan ranije i ostaviti da se okusi prožmu. Sjajna je i za vegetarijance.

Pasta pesto sastojci:

300 g kratke tjestenine (penne, fusilli)

150 g cherry rajčica, prepolovljenih

3 žlice pesta (kupovnog ili domaćeg)

2 žlice maslinova ulja

Prstohvat soli i papra

Par listova bosiljka za posluživanje

Pasta pesto priprema:

Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite i ohladite pod hladnom vodom.

Pomiješajte tjesteninu s pestom i maslinovim uljem.

Dodajte cherry rajčice, posolite i popaprite.

Ukrasite listovima bosiljka prije posluživanja.

Pohani pileći štapići

Hrskavi izvana, sočni iznutra - ovi štapići su idealni za grickanje na travi. Djeca i odrasli će ih voljeti i ne zaboravite ih poslužiti s omiljenim umakom.

Pohani pileći štapići sastojci:

400 g pilećih prsa, narezana na trakice

1 jaje, lagano razmućeno

100 g mljevenih krekera ili prezli

50 g brašna

Sol, papar, paprika

Ulje za prženje

Pohani pileći štapići priprema:

Začinite brašno solju, paprom i paprikom.

Trakice piletine uvaljajte prvo u brašno, pa u jaje, pa u prezle.

Pržite u vrućem ulju dok ne postanu zlatno-smeđi.

Ocijedite na papirnatim ručnicima i ohladite prije pakiranja.

Povrtna savijača

Savijača puna sezonskog povrća koja se može jesti i hladna jednodtavna je i ukusna. Super kod nje je i što se lagano pakira i servira, a nije klasičan finger food.

Povrtna savijača sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta

1 tikvica, narezana na kockice

1 mrkva, naribana

1 crvena paprika, narezana

100 g feta sira, izmrvljena

1 jaje za premaz

Sol, papar, suho origano

Povrtna savijača priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto i rasporedite povrće i feta sir na sredinu.

Začinite solju, paprom i origanom.

Zarolajte i premažite razmućenim jajetom.

Pecite na 200 °C oko 20 minuta, ohladite pa narežite.

Proljetni rižoto na hladno

Neobični hladni rižoto s mladim graškom, šparogama i limunom oduševit će sve koji ga probaju. Lagano i osvježavajuće, a iznad svega jednostavno za pripremu.

Proljetni rižoto na hladno sastojci:

200 g riže

1 šalica mladog graška (može i smrznuti)

6–8 šparoga, narezane na komade

1/2 luka, sitno nasjeckanog

1 limun (sok i korica)

50 ml bijelog vina (po želji)

50 g parmezana, naribanog

Maslinovo ulje, sol, papar

Proljetni rižoto na hladno priprema:

Na maslinovu ulju popržite luk, dodajte rižu i podlijte vinom.

Postupno dodajte vruću vodu ili temeljac dok riža ne omekša.

Umiješajte grašak, šparoge, limunov sok i koricu.

Ohladite, dodajte parmezan i poslužite.

Voćna salata s medom i limetom

Šarena kombinacija omiljenog voća, preljevena medom i svježom limetom. Lagana, zdrava i super fotogenična, idealna za kraj obroka.

Voćna salata s medom i limetom sastojci:

1 jabuka, narezana

1 kruška, narezana

150 g jagoda, prepolovljenih

3 kivija, narezani

Sok i korica jedne limete

2 žlice meda

Voćna salata s medom i limetom priprema:

Pomiješajte sve voće u velikoj zdjeli.

U posebnoj zdjelici umutite med, limetu i koricu.

Prelijte preko voća i lagano promiješajte.

Pustite da se ohladi u hladnjaku barem 30 minuta prije piknika.

Slani muffini sa sirom i šunkom

Mekana unutrašnjost i hrskavi rub — savršeni zalogaji za piknik ne moraju biti komplicirani. Jednostavno se pakiraju i jedu. Možete ih umakati u kečap, majonezu ili drugi dip po izboru za dodatan okus.

Slani muffini sa sirom i šunkom sastojci:

200 g brašna

1 prašak za pecivo

2 jaja

100 ml mlijeka

50 ml ulja

100 g ribanog sira (gauda, cheddar…)

100 g šunke, na kockice

Sol, papar

Slani muffini sa sirom i šunkom priprema:

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

U drugoj zdjeli umutite jaja, mlijeko i ulje, pa spojite sa suhim sastojcima.

Umiješajte sir i šunku, posolite i popaprite.

Rasporedite u kalup za muffine i pecite na 180 °C 20–25 min.

Mini quiche s povrćem

Hrskava korica s kremastom nadjevom od jaja i povrća u ovoj mini verziji ne samo da je nevjerojatno zasitna i fina, nego će i izgledati preslatko. Možete ih ispeći dan prije pa poslužiti hladne.

Mini quiche s povrćem sastojci:

1 lisnato ili prhko tijesto

3 jaja

100 ml vrhnja za kuhanje

1/2 tikvice, narezane

1/2 paprike, narezane

50 g naribanog sira

Sol, papar, muškatni oraščić

Mini quiche s povrćem priprema:

Utisnite tijesto u košarice za mini quiche.

Umutite jaja, vrhnje, dodajte povrće i sir, začinite.

Rasporedite nadjev u košarice i pecite na 180 °C 20–25 min.

Ohladite i izvadite iz kalupa.

Sendviči od ciabatte

Rustikalna ciabatta, kremasta mozzarella i domaći pesto — jednostavno i neodoljivo. Spakirajte prepolovljene sendviče i servirajte s maslinama.

Sendviči od ciabatte sastojci:

2 ciabatte

200 g mozzarelle, narezane

4 žlice pesta

Listovi svježeg bosiljka

Maslinovo ulje, sol, papar

Sendviči od ciabatte priprema:

Prepolovite ciabattu i namažite pesto.

Poslažite mozzarellu i bosiljak.

Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite.

Preklopite i narežite na manje sendviče.

Salata od krumpira i jaja

Klasična piknik-salata u Americi popularna je i kod nas — kremasta, blaga i zasitna. Lako ju je prilagoditi dodatkom kiselih krastavaca ili senfa. Obavezno ju pripremite dan ranije i pustite da se ohladi u hladnjaku.

Salata od krumpira i jaja sastojci:

500 g krumpira, kuhanog i narezanog

3 tvrdo kuhana jaja, narezana

2 kiselih krastavca, sitno narezanih

2 žlice majoneze

1 žlica senfa

Sol, papar, svježi vlasac

Salata od krumpira i jaja priprema:

Pomiješajte kuhani krumpir, kuhana jaja i krastavce.

Umiješajte majonezu i senf, začinite.

Ohladite i pospite sjeckanim vlascem prije posluživanja.

Hummus s povrćem za umakanje

Zdrava i šarena plata štapića mrkve, krastavaca i paprike uz kremasti hummus - tko bi tome odolio! Praktično za dijeliti i zdravo za grickanje, uz ovaj domaći hummus svi će vas tražiti recept.

Hummus s povrćem za umakanje sastojci:

400 g kuhanog slanutka

2 žlice tahinija

1 češanj češnjaka

Sok jedne limune

3 žlice maslinova ulja

Sol, papar, malo vode za razrjeđivanje

Mrkva, krastavci, paprika za umakanje

Hummus s povrćem za umakanje priprema:

U blenderu izmiksajte slanutak, tahini, češnjak i limun.

Dodajte ulje, začinite i po potrebi razrijedite.

Poslužite uz svježe narezano povrće.

Pita od sira i špinata

Sočna pita punjena špinatom i svježim sirom je super ideja za svaki piknik. Možete napraviti i mini verzije u kalupu za muffine ili nasjeckati na kocke za lakšu konzumaciju.

Pita od sira i špinata sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta

200 g špinata (svjež ili odmrznuti)

150 g svježeg sira (ricotta, skuta…)

1 jaje za nadjev + 1 za premaz

Sol, papar, muškatni oraščić

Pita od sira i špinata priprema:

Popržite špinat i ocijedite višak tekućine.

Pomiješajte sa sirom, dodajte jaje i začine.

Utisnite u kalup obložen lisnatim tijestom, premažite jajetom.

Pecite na 200 °C 25–30 min.

Caprese ražnjići

Povrće se može jesti na 100 različitih načina, a za fingerfood varijantu je odlično! Mini ražnjići s cherry rajčicama, mozzarellom i bosiljkom brzo se sastave, a izgledaju odlično na kariranoj dekici.

Caprese ražnjići sastojci:

200 g mini mozzarella kuglica

200 g cherry rajčica

Listići svježeg bosiljka

Maslinovo ulje, balzamični ocat, sol, papar

Caprese ražnjići priprema:

Na štapiće naizmjence nabodite rajčicu, mozzarellu i bosiljak.

Pokapajte maslinovim uljem i octom.

Posolite i popaprite.

Ostavite da stoji 10 min pa pakirajte.

Pečena piletina

Sočna i aromatična piletina pečena na roštilju ili tavi uvijek je dobra ideja pa tako i za ponijeti. U kombinaciji s ovom slatkom marinadom, sve što vam ostaje je spakirati kruha ili pogače. Piletina je odlična kad se ohladi i zadržava svoju sočnost i sve okuse.

Pečena piletina sastojci:

4 pileća filea

3 žlice meda

2 žlice senfa

1 žlica soja umaka

Sol, papar, malo ulja

Pečena piletina priprema:

Pomiješajte med, senf i soja umak.

Marinirajte piletinu najmanje 1 sat.

Pecite na roštilju ili tavi dok ne postane zlatna.

Ohladite i narežite na tanke trakice.

Salata od kuskusa i povrća

Još jedna salata koju možete uzeti sa sobom na piknik je i ova u kojoj će kuskus upiti sve najbolje od povrća. Za verziju s više proteina u nju možete dodati tvrdo kuhano jaje nasjeckano na sitno ili pečenu piletinu.

Salata od kuskusa i povrća sastojci:

200 g kuskusa

1 paprike, narezane

1 manja mrkva, naribana

1/2 crvenog luka, sitno narezanog

Sok i korica limuna

Maslinovo ulje, sol, papar

Salata od kuskusa i povrća priprema:

Prelijte kuskus vrućom vodom i pokrijte 5 min.

Razmutite vilicom, dodajte povrće, limun i ulje.

Posolite, popaprite i promiješajte.

Ohladite prije posluživanja.

Najbolji kolači za piknik

Nakon slanog, valjalo bi uzeti i nešto slatko! Osim slatkiša poput gumenih bombona ili čokoladica, htjet ćete uzeti i konkretnije slastice i kolače. Pravila su ista - želite stvari koje se mogu jesti rukom ili na manjim tanjurićima vilicom. Kolače možete pripremiti dan ranije i samo ih spakirati.

Brownie štangice

Tko ne voli brownie? Jednostavno ih je napraviti, još jednostavnije nositi na piknik. Ove sočne čokoladne štangice bit će pravi hit među djecom, ali i odraslima.

Brownie štangice sastojci:

200 g tamne čokolade

150 g maslaca

150 g šećera

3 jaja

100 g brašna

Prstohvat soli

Brownie štangice priprema:

Otopite čokoladu i maslac zajedno.

Umiješajte šećer, pa jedno po jedno jaje.

Dodajte brašno i sol, promiješajte.

Pecite u kalupu na 180 °C 20–25 min, ohladite i narežite.

Čokoladni muffini

Šlag na torti za piknik-slatkoljupce: mekani muffini s bogatom čokoladom i kremastim kikiriki maslacem u sredini. Možete dodati i voće u njih ako volite.

Čokoladni muffini sastojci:

150 g brašna

30 g kakaa

1 prašak za pecivo

2 jaja

100 g šećera

100 g otopljene tamne čokolade

100 ml mlijeka

3–4 žlice kikiriki maslaca

Čokoladni muffini priprema:

Pomiješajte brašno, kakao i prašak.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte mlijeko i čokoladu pa spojite sa suhim.

U kalupe stavite malo smjese, žličicu kikiriki maslaca i još smjese preko.

Pecite na 180 °C 18–20 min i ohladite.

Proteinske kuglice

Ove proteinske kuglice su slatke, hrane energijom i ne trebaju pečenje. Brze su za napraviti i dugo ostaju svježe. Ponesite u kutijici i grickajte kad ste gladni, a u njihovoj pripremi vam mogu pomoći i klinci.

Proteinske kuglice sastojci:

200 g zobenih pahuljica

100 g meda ili javorovog sirupa

100 g kikiriki maslaca

50 g mljevenih oraščića (bademi, lješnjaci…)

1 žlica chia sjemenki (po želji)

Proteinske kuglice priprema:

Pomiješajte zobene, oraščiće, chia i kikiriki maslac s medom.

Oblikujte kuglice veličine oraha.

Ohladite u hladnjaku najmanje 30 min prije pakiranja.

Vafli

Poput palačinki, vafli su jednostavni za napraviti i praktični za nositi. Za razliku od palačinki, ne trebate razmišljati o motanju ili nadjevima. Jednostavno uzmite teglicu omiljenog namaza (čokoladni, voćni,…) i mažite na licu mjesta.

Vafli sastojci:

2 jaja

250 ml mlijeka

80 g otopljenog maslaca

200 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

1 vanilin šećer

2 žlice šećera

Prstohvat soli

Vafli priprema:

Umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok ne postane pjenasto.

Dodajte otopljeni maslac i mlijeko, kratko promiješajte.

Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Zagrijte aparat za vafle i pecite dok ne porumene.

Ostavite da se potpuno ohlade pa ih složite u kutiju s papirom između.

Mini voćni tartovi

Ovi tartići su praktični jer ih možete peći u kalupima za muffine, no ipak imati nešto drugačije. Odlični su za nositi, no ako se bojite da će se raspasti u transportu, možete posebno nositi gotove pečene tartove, a posebno nositi nadjev.

Mini voćni tartovi sastojci za tijesto:

200 g glatkog brašna

100 g maslaca (hladnog, narezanog)

1 jaje

2 žlice šećera

Prstohvat soli

1 žlica hladne vode (ako treba)

Mini voćni tartovi sastojci za nadjev:

200 ml vrhnja za šlag

100 g mascarponea ili krem sira

2 žlice šećera u prahu

Vanilija (ekstrakt ili šećer)

Svježe bobičasto voće (maline, borovnice, jagode)

Mini voćni tartovi priprema:

Umijesite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i soli. Po potrebi dodajte žlicu vode. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak 30 min.

Razvaljajte i utisnite u kalupe za muffine. Pecite 15–18 min na 180 °C, dok ne porumene. Ohladite.

Umutite vrhnje, dodajte mascarpone, šećer i vaniliju. Punite ohlađene korpice.

Na vrh stavite svježe voće i držite u hladnjaku do posluživanja.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Kus kus salata s pilećim stripsima, recept za lagani obrok

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali