
Gljive su u to doba bile neizostavan dio kuhinje: Donosimo klasičan recept sa smrčcima iz stare kuharice

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Tjestenina sa smrčcima
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima.
Sastojci
300 g smrčaka
300 g tjestenine
150 g govedine
100 g sušene svinjetine
70 g maslaca
1 žlica rezanog celera
1/2 glavice luka
1 mrkva, 2 žlice peršina
1 dl mlijeka
2 dl vrhnja
ribani parmezan
sol
Priprema
Smrčke očistimo i izrežemo na rezance. Na 1/3 maslaca popržimo usitnjen luk, mrkvu, celer i peršin, zalijemo s mlijekom, dodamo sol, na kockice izrezanu govedinu i sve pirjamo oko 20 minuta. Dodamo gljive i pirjamo daljnjih dvadesetak minuta. U međuvremenu tjesteninu prokuhamo u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu premazanu maslacem punimo prvo slojem tjestenine, zatim slojem gljiva kojeg pospemo parmezanom, pokrijemo na listiće izrezanim suhim mesom i komadićima maslaca.
Na kraju sve pokrijemo drugim slojem tjestenine, prelijemo vrhnjem i pečemo u pećnici pola sata.










