OKUSI JUGOSLAVIJE /

Gljive su u to doba bile neizostavan dio kuhinje: Donosimo klasičan recept sa smrčcima iz stare kuharice

Vrijeme je proljetnih gljiva, a kako biste promijenili svoj meni, donosimo vam jedan stari jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima

VOYO logo
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tjestenina sa smrčcima

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima.

Sastojci

300 g smrčaka

300 g tjestenine

150 g govedine

100 g sušene svinjetine

70 g maslaca

1 žlica rezanog celera

1/2 glavice luka

1 mrkva, 2 žlice peršina

1 dl mlijeka

2 dl vrhnja

ribani parmezan

sol

Priprema

Smrčke očistimo i izrežemo na rezance. Na 1/3 maslaca popržimo usitnjen luk, mrkvu, celer i peršin, zalijemo s mlijekom, dodamo sol, na kockice izrezanu govedinu i sve pirjamo oko 20 minuta. Dodamo gljive i pirjamo daljnjih dvadesetak minuta. U međuvremenu tjesteninu prokuhamo u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu premazanu maslacem punimo prvo slojem tjestenine, zatim slojem gljiva kojeg pospemo parmezanom, pokrijemo na listiće izrezanim suhim mesom i komadićima maslaca.

Na kraju sve pokrijemo drugim slojem tjestenine, prelijemo vrhnjem i pečemo u pećnici pola sata.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali