MASTERMEAL /

Poznati chef otkriva tajnu pripreme savršene domaće majoneze

Prava domaća majoneza ima puniji okus i svilenkastu teksturu, a može se prilagoditi dodavanjem češnjaka ili dugih začina

VOYO logo
VOYO logo

Domaća majoneza je kremasta, bogata i neusporedivo bolja od kupovne verzije.

Ovaj klasični emulgirani umak sastoji se od jednostavnih sastojaka – žumanjaka, ulja, senfa, limunovog soka ili octa – ali tajna savršenog rezultata leži u sporom dodavanju ulja i strpljivom miješanju. Prava domaća majoneza ima puniji okus i svilenkastu teksturu, a može se prilagoditi dodavanjem češnjaka, začina ili začinskog bilja. U francuskoj kuhinji majoneza je osnova za brojne druge umake, poput aiolija i tartara, a u američkoj i mediteranskoj gastronomiji neizostavan je dodatak sendvičima i salatama.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Krenimo!

Recept za domaću majonezu

Potrebne namirnice:

Senf (20 g)

Voda

Sol

Papar mljeveni

Limun sok (50 g)

Biljno ulje (0.2 L)

Žumanjak (40 g)

Postupak:

Dva žumanjka stavimo u posudu

Dodamo 20 g senfa pa dobro promiješamo

Malo po malo treba dodavati ulje. Postupak traje oko 5 minuta – dok se ne dobije tražena gustoća

Bazi od žumanjaka i ulja dodamo limunovog soka

Posolimo i popaprimo

Dodajemo vodu po potrebi za željenu teksturu

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali