
Čokoladni božićni keksi koji nestaju s tanjura brže nego što ih napravite

Blagdansko ozračje nemoguće je zamisliti bez mirisa tek ispečenih keksa koji prožima svaki kutak doma. U bogatoj paleti tradicionalnih božićnih poslastica, čokoladni božićni keksi zauzimaju istaknuto mjesto - njihov raskošan miris i neodoljiv okus čine ih neizostavnim dijelom blagdanskog ugođaja.
Božićni čokoladni keksi s pukotinama
Jedan od najpoznatijih božićnih keksa su klasični čokoladni raspucanci s karakterističnim pukotinama. Ovi mekani keksi prekriveni su slojem šećera u prahu koji im daje izgled snježnih pahuljica.
Božićni čokoladni keksi s mrvicama sastojci:
180 g glatkog brašna
75 g kakao praha
7 g praška za pecivo
3 g soli
350 g smeđeg šećera
3 jaja
5 g vanilije
80 ml ulja
šećer u prahu
Božićni čokoladni keksi s mrvicama priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol
U drugoj zdjeli izmiješajte šećer, jaja, vaniliju i ulje
Postepeno umiješajte suhe sastojke u tekuće
Ohladite tijesto 2 sata u hladnjaku
Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu
Pecite 12-14 minuta na 180°C
Dvostruko čokoladni božićni keksi
Ova raskošna verzija tradicionalnih ruskih čajnih kolačića donosi dvostruku dozu čokolade koja će oduševiti sve ljubitelje slatkog.
Dvostruko čokoladni božićni keksi sastojci:
230 g maslaca
100 g šećera u prahu
60 g kakao praha
10 g vanilije
280 g brašna
1,5 g soli
100 g mini čokoladnih mrvica
Dvostruko čokoladni božićni keksi priprema:
Kremasto izmiješajte maslac i šećer u prahu
Dodajte vaniliju i kakao prah
Umiješajte brašno i sol
Na kraju dodajte čokoladne mrvice
Oblikujte kuglice i pecite 12 minuta na 170°C
Još tople uvaljajte u šećer u prahu
Čokoladni božićni medenjaci
Spoj tradicionalnih medenjaka i bogate čokolade stvara savršenu blagdansku poslasticu koja mirisom i okusom priziva najljepše božićne uspomene.
Čokoladni božićni medenjaci sastojci:
350 g glatkog brašna
50 g kakao praha
2 žličice cimeta
1 žličica đumbira u prahu
1/2 žličice klinčića
1 žličica praška za pecivo
125 g maslaca
150 g meda
100 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica vanilije
Čokoladni božićni medenjaci priprema:
Pomiješajte suhe sastojke
Posebno kremasto izmiješajte maslac i med
Spojite smjese i dodajte jaje
Ohladite tijesto minimalno 30 minuta
Oblikujte i pecite na 180°C
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima prava su blagdanska poslastica koja spaja bogatstvo čokolade i hrskavost lješnjaka. Prhki iznutra, a blago hrskavi izvana, ovi keksi odišu toplinom i luksuznim okusima koji su savršeni za blagdansko vrijeme.
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima sastojci:
200 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
1/2 žličice praška za pecivo
Prstohvat soli
150 g maslaca sobne temperature
100 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
100 g sjeckanih lješnjaka
100 g nasjeckane tamne čokolade
Čokoladni božićni keksi s lješnjacima priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol.
U drugoj zdjeli mikserom umutite maslac sa smeđim šećerom dok smjesa ne postane kremasta.
Dodajte jaje i ekstrakt vanilije, dobro izmiješajte.
Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca, miješajući dok se ne sjedine.
Umiješajte sjeckane lješnjake i nasjeckanu čokoladu.
Oblikujte tijesto u valjak promjera oko 5 cm, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Ohlađeno tijesto narežite na ploške debljine oko 1 cm i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 12-15 minuta.
Ohladite prije posluživanja.
POGLEDAJTE VIDEO: Lady Sarna otišla izvan okvira i ispekla fantastične čokoladne keksiće s klinčićem


















