
Brzinski ručak u vikend stilu: Počastite se sočnom pastirskom pitom od krumpira i mesa

Gotova je za otprilike sat vremena, a užitak je neizbježan
Ako si za vikend želite priuštiti preukusan obrok pun okusa i aroma mesa i povrća, onda je idealno rješenje za vas poznati britanski specijalitet - pastirska pita.
Pire krumpir, meso i povrće zapečeni u pečnici daju eksploziju okusa, a za pripremu ove verzije pastirske pite koju vam donosimo bit će vam potrebno oko sat vremena pripreme.
Evo što će vam sve trebati i kako se priprema, a kad je ispečete, vaši će ukućani biti presretni i uvjerene smo da će s tanjura nestati u trenu.
jedna žlica maslinovog ulja
pola kilograma mljevene junetine ili govedine
jedan veliki luk nasjeckan na sitne komade
jedan češanj češnjaka također sitno nesjeckan
pola žličice mljevene, slatke crvene paprike
dvije žlice Worcestershire umaka (možete ga pronaći kod nas u trgovinama, ali ako ga ne nađete nije obavezno)
50 grama mješavine za krem juhu (od poriluka, gljiva, šparoga - po ukusu)
200 mililitara junećeg/goveđeg temeljca
oko pola kilograma smrznute mješavine povrća po želji (mrkva + grašak + kukuruz - najčešća kombinacija)
sol i papar po želji
šest većih krumpira - ogulite ih i narežite na kocke
četiri žlice maslaca
oko 150 mililitara mlijeka
25 grama naribanog parmezana
sol i papar
jedna žlica nasjeckanog svježeg peršina
Za početak nasjeckane krumpire stavite kuhati, a za to vrijeme pripremajte mješavinu od mesa i povrća.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte mljeveno meso te ga pustite da se krčka oko pet minuta, a cijelo ga to vrijeme mješajte i dodatno usitnjavajte kuhačom. Zatim dodajte luk i češnjak i pustite da se sve zajedni krčka još otprilike tri minute.
U tavu zatim dodajte mljevenu crvenu papriku, mješavinu za krem juhu, Worcestershire umak i temeljac te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte smrznutu mješavinu povrća i ostavite da se kuha nekoliko minuta. Zatim tavu maknite s vatre i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
Zatim se bacite na pripremu pire krumpira. Ocijedite skuhane krumpire i dodajte u veći lonac ili posudu. Dodajte omekšani maslac i usitnite krumpire štapnim mikserom ili ručno, a zatim dodajte parmezan, mlijeko, sol i papar te još malo miksajte.
Prebacite pripremljeno meso i povrće u posudu za pečenje, na vrh dodajte pire krumpir i rasporedite ga ravnomjerno pomoću žlice. Zatim vilicom prođite po krumpiru za završni tač te dodajte nasjeckani peršin. Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu na oko 40 minuta, dok vrh pite ne poprimi zlatno-smeđu boju. Prije posluživanja dodajte još malo nasjeckanog peršina i papra i uživajte! Dobar tek :)


















