
Pripremite ove recepte i priuštite si pravu slasticu u manje od pola sata

Svaki ručak dobro je malo zasladiti na kraju, no ponekad nemate vremena za pečenje kolača.
Sigurno vam se dogodilo barem jednom da vam je iznenadno stiglo društvo, a nemate ih čime ponuditi. Upravo iz tog razloga svaki kuhar mora znati barem nekoliko recepata za brze kolače i torte kako bi uvijek bili spremni. Neki kolači mogu biti napravljeni od tek par sastojaka, a neki se čak ne moraju niti peći već samo hladiti. Neke od ovih vjerojatno ste već probali.
Recepti za brze kolače i torte
Ova torta je idealna za tople dane, posebice dok su jagode sezonsko voće. Tortu je potrebno hladiti jedan cijeli dan pa računajte da ju trebate raditi dan prije nego ćete ju jesti. Za izradu će vam bit potrebno oko pola sata.
Potrebni sastojci:
2 paketa piškota
1 litra mlijeka
3 pudinga u prahu s okusom vanilije
250 ml slatkog vrhnja (vrhnje za šlag)
200 grama krem sira
6 žlica šećera
400 grama jagoda
voda
5 žlica šećera
puding u prahu s okusom jagode
10 grama želatina
Priprema:
Uzmite malo mlijeka i u njemu pomiješajte pudinge od vanilije i malo šećera, a ostatak mlijeka stavite da zakuha. Kada zavrije u njega ulijte puding i miješajte sve dok se ne zgusne. Maknite s vatre, prekrijte folijom i stavite na hlađenje, ne u hladnjak, već u hladnu vodu ili na hladan zrak. Dok se puding hladi napravite šlag i umiješajte ga u puding kad se ohladi. Nakon toga u to dodajte krem sir i ponovno miješajte mikserom. Jagode narežite na komade, stavite u posudu i dodajte vode. U to dodajte 5 žlica šećera i stavite na vatru da zavrije. Kuhajte tako 2-3 minute. U međuvremenu puding od jagoda umutite s vodom, a želatin stavite u 5 žlica vode i razmutite ga. Kad se jagode skuhaju malo ih propasirajte pa u njih ukuhajte puding. Miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se hladi 10-ak minuta. Nakon toga dodajte želatin i jako miješajte. Nakon toga u kalup počnite slagati piškote koje močite mlijekom. Prvo na piškote stavite kremu od vanilije pa kremu s jagodama. Stavite u frižider da se ohladi. Kada se ohladi na vrh stavite tanji sloj kreme od vanilije pa prelijte ostatkom kreme od jagoda. Ovo se treba hladiti jedan cijeli dan.
Kolač koji se radi jako jednostavno i jako brzo, a sigurno ste ga već negdje probali. Može se raditi s orasima ili nekim drugim orašastim voćem, a u njega možete dodati i grožđice ili drugo sušeno voće.
Potrebni sastojci:
8 jaja
16 žlica šećera
8 žlica mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
sok od jednog limuna
1 žličica ekstrakta ruma
100 grama mljevenih oraha
Priprema:
Odvojite žumanjke i bjelanjke pa istucite snijeg od bjelanjaka. Na to dodajte žumanjke, mlijeko i ulje pa promiješajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Kada ste sve izmješali odvojite smjesu na dva dijela. U jedan dodajte sok od limuna, a u drugu kakao, 2 žlice mlijeka i ekstrakt ruma. U posudu za pečenje prvo ulijte svijetlu kremu pa na nju smeđu kremu. Prošarajte vilicom ili čačkalicom da se boje dobro izmiješaju. Na kraju pospite orahe na vrhu i stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva. Neka se peče oko 20 minuta. Kako bi znali da je gotov provjerite s čačkalicom. Prije rezanja pričekajte da se malo ohladi. Po želji kolač pospite šećerom u prahu.
Zanimljiva kombinacija voća i sira u ovom kolaču svidjet će se svim generacijama, a najbolje bi bilo da koristite svježi ananas.
Potrebni sastojci:
pola svježeg ananasa
10 žlica šećera
50 grama maslaca
4 jaja
150 grama brašna
150 grama šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 ml ulja
100 ml jogurta
200 grama bijelog kravljeg sira
Priprema:
Očistite ananas i narežite ga na tanke kolutove. Napravite karamel u manjem lončiću tako da dodate šećer i otopite ga na laganoj vatri uz miješanje. Kad se potpuno otopi dodajte maslac pa ga nastavite miješati i pretvorite u karamelu.
Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a stranice namastite i pobrašnite. Na dno stavite karamel i poravnajte ga žlicom po cijeloj površini. Na njega složite kolutove ananasa jedan do drugog. Kako i napravili biskvit pomiješajte jaja sa šećerom i vanil šećerom par minuta. Dodajte ulje pa postepeno i brašno uz prašak za pecivo. Na kraju dodajte i sir. Namažite tu smjesu preko ananasa.
Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva, 35 minuta. Kada se ispeče, izvadite ga iz kalupa tako da na vrh stavite veći tanjur i okrenete ga. Maknite papir za pečenje i to je to. Kolač naopako je gotov. Možete ga poslužiti odmah ili pričekati da se ohladi. Odličan je uz kuglicu sladoleda.













