ZA DOBRO JUTRO /

Razmazite svoje ukućane: Recept za lagane i pahuljaste fine belgijske vafle

Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom

VOYO logo
VOYO logo

Vafli su izvrstan izbor za one dane kada se želimo ujutro razmaziti. Po okusu i sastojcima slični su američkoj verziji palačinki, a njihova značajka je reljefna površina koja se izrađuje uz pomoć posebne posude za pečenje vafli.

Za njihovu pripremu možemo koristiti malo gušću smjesu za palačinke, ponegdje se pripremaju i od boljeg tijesta s kvascem. No posebno dobri vafli, lagani i pahuljasti, oni su u čiju smjesu dodajemo snijeg od bjelanjaka, otopimo maslac u mlakom mlijeku i brašnu dodamo prašak za pecivo.

Osim slatkih varijanti možete ih poslužiti i uz grčki jogurt.

Recept za belgijske vafle

Belgijski vafli sastojci:

170 g brašna

čajna žličica praška za pecivo

1,5 žica šećera

prstohvat soli

čajna žličica mljevenog cimeta (ili količina po želji)

1 veliko jaje

250 ml mlijeka

50 g maslaca, narezanog na kockice

pola čajne žličice ekstrakta vanilije

maslac ili malo ulja za podmazivanje

Belgijski vafli postupak pripreme:

Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. Dodajte maslac i pustite da se otopi u toplom mlijeku.

Brašno i prašak za pecivo prosijte u zdjelu. Dodajte sol, šećer i po želji mljeveni cimet i dobro promiješajte sastojke.

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Žumanjke pomiješajte s mješavinom mlijeka i maslaca i ekstraktom vanilije. Smjesu izlijte u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu masu bez grudica. Lagano i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Zagrijte posudu (ili aparat) za pečenje vafla i tanko je premažite otopljenim maslacem ili uljem (poslužite se kuhinjskom četkom). Ulijte dovoljno tijesta da prekrije dno. Zatvorite i pecite vafle oko četiri do šest minuta dok ne porumene.

Pečeni vafl izvadite i poslužite na tanjuru. Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane smjese.

Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom, piše Okusno je.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali