
Zagorska avantura: Kandidati na mukama s bučama!

Proizvodnja bučinog ulja i priprema zagorskih delicija stavilI su kandidate na veliki test
Na Farmi su kandidati dobili nove vođe; u kući glavnu riječ vodi Anđa, dok je vođa u štali Manuela. Ujedno je započeo i novi tjedni zadatak u kojem kandidati upoznaju još jednu hrvatsku regiju, a to je prekrasno Zagorje.
"Nastavljamo s putovanjem kroz regije Hrvatske. Ne idemo daleko, idemo na sjeverozapad naše zemlje. Idemo u regiju koja je poznata po dvorcima, vinogradima, toplicama, kulturnim manifestacijama i pračovjeku. Idemo u Zagorje", rekao je mentor Marinko pri dolasku na farmu.
Mentor je sa sobom dovezao stotine buča, što jasno daje naslutiti kako će ovotjedni zadatak biti vezan uz proizvodnju bučinih proizvoda. Prvi dio zadatka bit će proizvodnja bučinog ulja. "Pravljenje bučinog ulja čini mi se kompliciranim. Pretpostavljam da je i dosta fizički zahtjevno", izjavila je Manuela. "Sudjelovala sam u proizvodnji maslinovog ulja, mislim da je ovo jako slično tome. Ne vjerujem da se neću snaći", dodala je Anđela, čija bi obitelj upravo zbog tog iskustva mogla imati malu prednost u zadatku.
Kandidati prvo moraju otvoriti sve buče kako bi došli do dragocjenih sjemenki. Sjemenke će potom trebati očistiti, oprati i osušiti na suncu, zatim dodatno pržiti i na kraju prešati uz pomoć tradicionalne preše. "Preša je u vašoj radionici, imate samo jednu prešu, a s obzirom na to da ste dvije obitelji imat ćete po dva sata na raspolaganju. Kako bi pravedno rasporedili vrijeme donio sam vam, kako bi Zagorci rekli, vuru", objasnio je Marinko pravila zadatka.
U drugom dijelu izazova, kandidati će pripremati tradicionalne zagorske specijalitete; bučnicu i štrukle. Bučnica je savijača punjena svježim sirom i naribanom uljnom bundevom, a svojom jednostavnošću i bogatim okusom stoljećima je omiljena u zagorskim kuhinjama. Zagorski štrukli pripremali su se u gotovo svakom domaćinstvu od sastojaka koji su bili lako dostupni i uvijek pri ruci. I dan danas ova dva specijaliteta su među omiljenima u Hrvatskoj. "Baš se veselim zadatku. Moja baka je Zagorka, radimo štrukle koje je i moja baka radila. Volim ih jesti i veselim se zanimljivom tjednu i zadatku", podijelila je svoje uzbuđenje Nikolina. Na početku zadatka obitelji su zajednički i pravedno podijelile buče, a pjesma 'Kad se male ruke slože' dodatno je pridonijela timskom duhu. Ubrzo nakon toga, Darko, Doroteja i Manja započeli su izradu sita za sjemenke, dok su ostali marljivo čistili buče. "Pa ovo je baš obiteljski zadatak. Jedva čekam da svi sjednemo u krug, stavljamo sjemenke na mrežu i cijedimo ih. Možemo pjevati, pričati priče", veselo je komentirala Manja.
Novi zadatak očito se jako svidio kandidatima jer su se odmah primili posla. Jelena i Manuela pokušale su ispržiti osušene sjemenke u pećnici, no prvi pokušaj nije bio uspješan. "Nije boja koja treba biti. Super su za grickanje, ali nisu dobre za to što trebamo, presuhe su", zaključila je Manuela. Obitelji će se morati do kraja tjedna dobro potruditi oko pripreme bučinih proizvoda.
Kako će se kandidati snaći u izradi bučinog ulja, bučnice i štrukla te hoće li uspješno odraditi zadatak? Odgovore donose nove epizode ‘Farme’ od ponedjeljka do petka u 20:15 sati na RTL-u! Emisija je dostupna i na platformi Voyo.
POGLEDAJTE VIDEO: Tko će osvojiti 50.000 eura? Gledajte 'Farmu' od ponedjeljka na Voyo, a uskoro i na RTL-u
















