
Chef Robert Hromalić i njegov recept za veganski flan od kokosa i bijele čokolade

Kuhanje je uvijek zanimljivije ako pustite mašti na volju i eksperimentirate prilikom pripreme slanih i slatkih jela. Još kada to eksperimentiranje uključuje recepte koji ulaze u kategoriju gastronomskih klasika u kojima pojedine sastojke možete zamijeniti s nečim drugim pa od tradicionalne slatke delicije pripremite veganski, ali jednako slastan desert. Chef specijaliziran za slastice Robert Hromalić pokazao nam je kako napraviti Flan od kokosa i bijele čokolade, vrhunski desert u kojem će podjednako uživati i vegani i svejedi.
Flan od kokosa i bijele čokolade
Sastojci:
350 g zobenog brašna
80 g smeđeg šećera
7 g soli
75 g kokosovog ulja
200 g zobenog mlijeka
450 g kokosovog vrhnja
450 g zobenog mlijeka
150 g šećera
60 g gustina
5 g agar agar
20 g kakaa
100 g NESTLÉ Dessert crne čokolade
220 g NESTLÉ Dessert bijele čokolade
Postupak:
Zobeno brašno izmiješati sa šećerom, soli, rastopljenom masti od kokosa i lagano ugrijanim zobenim mlijekom. Tijesto treba odmoriti 5-10 minuta te ga razvaljati i staviti u kalup.
Kokos vrhnje i zobeno mlijeko ugrijati sa šećerom te kad dostigne 100°C, ubaciti gustin i kontunirano miješati dok smjesa ponovo ne prekuha, zatim ubaciti agar agar. Odvojiti pola smjese, pa izmiješati s čokoladom i kakaom. Zatim obje polovice smjese izliti na prethodno kalupirano tijesto i staviti peći 1 sat na 180°C. Nakon pečenja, ostaviti preko noći da se ohladi i dovoljno stegne za konzumaciju.
Robert Hromalić pripremao je flan od kokosa i bijele čokolade u okviru kulinarskog serijala Chefovi Vrte Zdravi Film koji u novoj sezoni projekta stavlja fokus na svijest o nužnosti smanjenja otpada i ostataka od hrane. Chefovi Robert Hromalić, Mate Janković i Mario Mihelj će nam kroz šest nastavaka ovog serijala pokazati kako kuhati zdravo i fino, a pritom iskoristiti što više od namirnica koje su nam na raspolaganju i potom još na inspirativan način reciklirati hranu i iskoristiti ostatke za neko novo jelo ili desert.
Serijal





















