
Trovanje hranom oduzelo život djevojčici: Osmero djece završilo u bolnici s teškim simptomima

Na sjeveru Francuske preminula je 12-godišnja djevojčica od trovanja hranom. Osmero djece hospitalizirano je s teškim probavnim simptomima i krvavom stolicom, a neki su razvili ozbiljan poremećaj
Dvanaestogodišnja djevojčica je preminula, a osmero je djece hospitalizirano zbog teškog trovanja hranom u sjevernoj Francuskoj, oko mjesta Saint-Quentin, južno od Lillea, piše BBC.
Simptomi su se počeli pojavljivati 12. lipnja, a djeca su u sljedećim danima hitno prevezena u bolnicu. Uzrok izbijanja još nije utvrđen jer se djeca uzrasta od 1 do 12 godina nisu okupljala u istim skupinama.
Djevojčica je preminula u ponedjeljak od rijetkog stanja zvanog hemolitičko-uremički sindrom (HUS), koji je povezan s akutnim zatajenjem bubrega, izjavio je župan područja Aisne. Najčešći uzrok HUS-a je bakterija E.coli.
Hospitalizirani s teškim probavnim simptomima
Posljednji slučaj prijavljen je u srijedu navečer, priopćile su regionalne zdravstvene vlasti u regiji Hauts-de-France.
Osmero djece hospitalizirana su s teškim probavnim simptomima, uključujući krvav proljev, a petoro ih je razvilo hemolitičko-uremički sindrom, stoji u priopćenju.
Zdravstvene službe provode biološke analize kako bi utvrdile koji je bakterijsku soj odgovoran za svaki slučaj. Naglasili su da nema naznaka da su djeca zajedno jela. Isključili su probleme s lokalnom vodom iz vodovoda, koja je “sigurna za piće i sve svakodnevne potrebe”.
Hemolitičko-uremički sindrom najčešće uzrokuje trovanje hranom bakterijom E.coli, navode vlasti. Međutim, obitelji su kupovale hranu na različitim mjestima pa je teško utvrditi točan izvor kontaminacije.
Nekoliko se mesnica zatvorilo
Inspektori za hranu istražuju je li uzrok izbijanja bila zaražena mesna roba. Nekoliko mesnica u Saint-Quentinu zatvoreno je u četvrtak. Jedan od mesara izjavio je da su njegovo meso, marinade i začini oduzeti na detaljnu kontrolu.
Roditelji su pozvani na oprez i strogu higijenu u kućanstvima, a vlasti savjetuju redovito pranje ruku, pranje voća i povrća, temeljitu termičku obradu mesa te odvajanje sirove od kuhane hrane.
POGLEDAJTE VIDEO: Nakon povlačenja Kinder proizvoda zbog salmonele Potraga istražuje: Kako proizvođači, ali i građani mogu spriječiti trovanje





















