ŽUČNA DIJETA: /

UGAŠEN Slijedite ova pravila i živjet ćete život bez opasnosti od kamenaca

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od žučnih kamenaca ili drugih bolesti žučnog mjehura. Cilj ove dijete je da se zabrane sve namirnice koje izazivaju grčenje žučnog mjehura.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Žučni mjehur je malo mišićno spremište koje sadrži žuč, tekućinu koju stvara jetra. Oko polovice izlučene žuči između obroka dolazi u žučni mjehur. Žučna dijeta izbacuje korištenje masnih i nezdravih namirnica i potiče pravilno konzumiranje hrane.

Održavanje zdravog žučnog mjehura

Žučni mjehur je zaslužan za uklanjanje iz tijela otpadnih proizvoda kao što su razorene crvene krve stanice i kolesterol. Žučni mjehur ima ulogu da pomaže u probavi i u apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost kolesterola, masti i topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsopciji iz crijeva. Ono služi i za izlučivanje različitih bjelančevina. Kada osoba jede, žučni se mjehur steže, ispražnjava svoju žuč u crijevo da pomogne probaviti masti i neke vitamine.

Mogući problemi do kojih može doći su žučni kamenci koji mogu začepiti tok žuči i to uzrokuje bol ili upalu žučnog mjehura. Kamenci mogu putovati iz žučni vod što može uzrokovati žuticu. Da bi se žučni mjehur zaštitio i oporavio, koristi se žučna dijeta.

Kako izgleda žučna dijeta?

Žučna dijeta, kako bi se sprječilo pretjerano stezanje mjehura, preporučuje ova pravila.

Mlijeko i ostali mliječni proizvodi moraju biti s niskim udjelom masti

Zamijenite crveno meso bijelim

Pržena hrana se ne smije naći na vašem jelovniku

Jaja oprezno konzumirajte, izbacite žumanjak

Uključite mnogo voća i povrća

Izbjegavajte šećere, čokoladu i kavu

1. Podijelite dnevne obroke na manje, ali češće

Preporučuje se jesti 5-6 obroka dnevno od kojih ni jedan ne smije biti pretežak niti masan. Također se preporučuje da nakon konzumiranja hrane legnete na pola sata, a na žučni mjehur stavite topli oblog.

2. Prava temperatura hrane i pića

Hrana koju konzumirate ne smije biti niti prehladna niti vruća. Ako pijete voćne sokove nikako ne smiju biti prehladni.

3. Masnoće i ugljikohidrati u hrani

Masnoća u žučnoj dijeti mora biti što manje, te se treba koristiti maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog podrijetla. Maslac smijete koristiti ali u manjoj mjeri. Potpuno izbjegavajte korištenje svinjske masti. Hrana treba biti sastavljena od ugljikohidrata i mlječnih bjelančevina. Bjelančevine životinjskog podrijetla možete uzimati u normalnim količinama.

Poželjne namirnice za žučnu dijetu

Prehrana za vrijeme žučne dijete zapravo je vrlo jednostavna ako se držite pravila. Po svojoj probavi i organizmu moći ćete sami zaključiti koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne. Ove preporučuje žučna dijeta:

juhe: nemasne od mesa, povrća sa zaprškom na maslacu - dopuštene sve tjestenine

meso: teletina, bijelo meso peradi, riba, blijeda šunka

povrće: krumpir bez masnoća (kuhan ili pire), cvjetača, šparoge, mrkve, buče, blitve, rajčice - varivo, pasirano ili zaprženo na maslacu

voće: sve vrste voća, najbolje kuhano i bez kore, poželjni voćni sokovi

tjestenine: pereci, bijeli kruh, one s krumpirom i sve za čiju pripremu je potrebno malo jaja

slatka jela: marmelade, džemovi

ostala jela: krupica, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice i riža

pića: nemasno mlijeko, čaj, kakao i slaba kava

Žučna dijeta u trudnoći

Za vrijeme trudnoće nastanak žučnih kamenaca je čest radi povećanja nivoa spolnog hormona estrogena. Promjena prehrane za vrijeme trudnoće na žučnu dijetu može prevenirati nastanak žučnih kamenaca ili umanjiti bolove i simpotme ako je kamenac već prisutan.

Žučna dijeta u trudnoći nije teška za izvesti. Uzmite u obzir da sve masti uzrokuju reakciju žuči što, ako patite od kamenaca, će uzrokovati bol. Bitno je da u svoju prehranu uvrstite mnogo vlakana. Vlakna ćete pronaći u voću, povrću i integralnim žitaricama. Trebale biste jesti 4-5 porcija voća ili povrća svakog dana. Dobra opcija su voće i povrće tamnih boja kao što su: bobice, kelj, brokula i ostale namirnice koje se koriste kao hrana za mozak. Jedite što više svježe hrane, a smanjite unos visoko obrađenih namirnica koje sadrže konzervanse, masti i druge aditive.

Uz to, možete pripaziti da jedete zdrave grickalice koje možete pripremiti kod kuće. Pripazite i na pravilnu hidratizaciju organizma uz vodu, čajeve i voćne sokove.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx