ZOBENO MLIJEKO: /

Nije samo za alergičare, odlično je za kosti, zube, krvnu sliku

Zob je poznata kao žitarica koja je najbolji izvor kalcija, a zajedno s ostalim mineralima pridonosi zdravlju kostiju i zubi.

VOYO logo
VOYO logo

Zobeno mlijeko osim kalcija u sebi sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate i minerale ali i sol, škrob i šećer. Upravo ugljikohidrati iz zobi će vam osigurati stalan izvor energije.

Nutrititivna svojstva zobi i zobenog mlijeka

Zob je poznata kao plemenita žitarica radi mnogih nutrititivnih svojstava, tako ona sadrži:

minerale koji pridonose zdravlju kostiju

masne kiseline - oleinsku i linolensku

vlakna koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave

škrob i ugljikohidrate koji osiguravaju stalan izvor energije

folnu kiselinu

antioksidanse

vitamine

Zobeno mlijeko jako je važno za zdravlje

Zobeno mlijeko nastalo je kao alternativa kravljem mlijeku radi ljudi koji su osjetljivi na laktozu. Istraživanja su pokazala kako zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg zrna. Zobeno mlijeko ne trebaju piti samo alergičari već svi kako bi im se poboljšao rad crijeva i želudca, ali i srca. Beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.

"Imam problema s tenom, a i s probavom, želudac me jako mučio pa sam u potpunosti izbacila mlijeko i malo po malo pokušavam eliminirati i ostale mliječne prerađevine iz prehrane. Zobeno mlijeko je izvrsno, pogotovo s malo meda i zobenim pahuljicama i oraščićima i suhim voćem. Preporučam svima. Ten mi se drastično promijenio i osjećam se puno, puno bolje, više nemam mučnine, nisam napuhnuta, osjećaj je predobar", rekla je jedna od zadovoljnih korisnica.

Jedna šalica zobenog mlijeka sadrži 36% preporučene dnevne doze kalcija i 10% preporučene dnevne doze vitamina A. Ne sadrži laktozu i bogato je kalcijem, a uz to je odlično i za vegane i vegetarijance. U odnosu na punomasno mlijeko, ne sadrži kolesterol te ima nizak udio masnoće.

Recept za domaće zobeno mlijeko

Radi svih ljekovitih i svojstava zobeno mlijeko sve češće postaje dio prehrane mnogih obitelji. Ovo mlijeko možete napraviti i kod kuće.

Potrebni sastojci:

1 šalica zobenih pahuljica

5 šalica vode

prstohvat morske soli

prirodni zaslađivač ili med

1/4 štapića vanilije ili ekstrakta po želji

Priprema: Zobene pahuljice stavite u posudu i prelijte s 2 šalice vode. Najbolje bi bilo ostaviti ih što duže, barem preko noći. Ujutro ih ocjedite i ispireite. Umješajte ih u blenderu pa na to dodajte 5 šalica vode i dalje mješajte. Kada je sve podjednake gustoće dodajte zaslađivač i vaniliju po želji.

Mješavinu iscjedite kroz cjediljku, a dobiveno mlijeko stavite u staklenu posudu. Obavezno ga držite na hladnom mjestu.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali