
Znate li zašto je rajčicu bolje jesti kuhanu?

Je li istina da je rajčicu bolje jesti kuhanu, nego svježu? Po mom je mišljenju svo voće i povrće bolje jesti sirovo nego da se uništavaju hranjive tvari kuhanjem.
Svježe namirnice trebaju zauzimati veliki dio naše svakodnevne prehrane, međutim kod rajčica je priča drugačija. Njezina prehrambena vrijednost leži prvenstveno u obilju likopena, karotenoida koji joj daje boju.
To je i aktivna tvar koja se izolira iz rajčice i stavlja u dijetetske proizvode (dodatke prehrani), kao jak antioksidans za borbu organizma protiv slobodnih radikala, zaštitu kože od sunčanja, zdravlje očiju.
Njegova iskoristivost u organizmu puno je veća u termički obrađenim, nego u sirovim rajčicama. Isto pravilo vrijedi za većinu crveno i narančasto obojenog povrća, kao i za sumporaste spojeve iz brokule i luka. To naravno ne znači da ljeti ne smijete uživati u salatama sa svježim rajčicama.
Držite se principa raznovrsnosti i izmjenjujte zdrave načine pripreme namirnica – svježe, kuhane, parene.... Na taj način ne možete pogriješiti i samo ćete tako biti sigurni da unosite sve potrebno u organizam!
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma sattva-nutricionizam.com


















