
Znate li koliko je kiseli kupus zdrav? Pravi izvor probiotika, vitamina i vlakana

Kiseli kupus u osnovi je fermentirani kupus. Fermentacija je metoda konzerviranja hrane koja je starija više od dvije tisuće godina. Tijekom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili "žive bakterije", a upravo ovi probiotici daju kiselom kupusu većinu njegovih dobrih zdravstvenih svojstava. Kiseli kupus sadrži vlakna, vitamine C i K, kalcij i fosfor.
Kupus je zdrav za naša crijeva
Blagotvorni probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu važni su
zdravlje našeg probavnog sustava. Iako još znanstvenici nisu
saznali sve o ovim dobrim bakterijama, znamo da "hrane"
dobre bakterije u našim crijevima i pomažu u borbi protiv
upala, piše
Znate li kako pravilno čuvati krumpir i spriječiti da proklija?
Istraživanje je pokazalo da probiotici pomažu u smanjenju probavnih simptoma kao što su plinovi, nadimanje, zatvor, a mogu biti korisni osobama koje imaju zdravstvene probleme kao što Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.
Sve je više istraživanja o važnosti dobrih bakterija u crijevima i podršci cjelokupnom zdravlju, uključujući kako probiotici iz hrane poput kiselog kupusa mogu smanjiti rizike od depresije i Alzheimerove bolesti.
Orašasti plodovi odlični su za zdravlje, a ovih 6 su najbolji
Kiseli kupus također sadrži enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše probavljive molekule što zauzvrat pomaže tijelu da apsorbira više hranjivih tvari.
Većina našeg imunološkog sustava nalazi se u našim crijevima, pa je zato vrlo važno unositi hranu koja je dobra za crijeva, a onda kiseli kupus svakako jača imunološki sustav. Dobre bakterije iz kiselog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sustava. Snažna crijevna obloga zaustavlja neželjene tvari ili toksine da uđu u tijelo i time izazove imunološki odgovor. Te iste bakterije mogu također podržavati vaša prirodna antitijela i umanjiti rizik od infekcija.
Pitali smo nutricionistkinju Bunić koliko je ajvar kaloričan, a zimnica zdrava?
Može li kiseli kupus pomoći kod gubitka kilograma?
Neka su istraživanja pokazala da konzumiranje hrane bogate
probioticima, poput kiselog kupusa, može umanjiti rizik
od pretilosti i pomoći kod mršavljenja, iako je potrebno
još istraživanja u ovom području, navod













