
Želite li čisto lice izbjegavajte ove namirnice

Kao jedan od najčešćih uzroka pojave akni navodi se prehrana, odnosno masna hrana, mlijeko i mliječni proizvodi te čokolada. Optužbe su istinite?
Akne tipično nastaju uslijed prekomjerne proizvodnje sebuma koji uzrokuje hiperproliferaciju folikularnih stanica kože, odnosno njihovo ubrzano umnožavanje i blokiranje otvaranja folikula. Razmnožavanjem bakterija u folikulima dolazi do imunološke reakcije koja rezultira upalom. Proizvodnja sebuma može biti uvjetovana androgenim i hormonalnim medijatorima, kao što su globulini koji vežu spolne hormone i inzulinu sličan čimbenik rasta (IGF-1), a razina tih medijatora se povezuje s prehranom.
Studija iz 2008. godine, objavljena u časopisu
Jednostavni ugljikohidrati
Na vezu između akni i unosa jednostavnih ugljikohidrata ukazuje i nekoliko novijih studija. Naime, hrana koju karakterizira značajan sadržaj šećera i drugih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom utječe na razinu inzulina i IGF-1 čimbenika u serumu. Obje molekule utječu na povećanu proizvodnju androgenih hormona i posljedično na razvoj akni.
Za sada nisu objavljene velike kvalitetne studije koje ispituju utjecaj unosa masti na rizik od akni, međutim poznato je da omega-6 masne kiseline djeluju protuupalno i dovode se u vezu s nastankom akni. S druge strane omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje i moguće je njihovo djelovanje na smanjenje rizika od pojave akni djelovanjem na razinu IGF-1 čimbenika u krvi i smanjenjem upale u folikulima. Također, prehrana koja obiluje zasićenim masnim kiselinama povećava razinu IGF-1 čimbenika, dok s druge strane prehrana smanjenog sadržaja masnoće i obiljem vlakana snižava razinu IGF-1 čimbenika.
Utjecaj čokolade na pojavu akni ispitivala je i jedna
dipl. ing. Mirja Jošić
http://www.vitamini.hr/
arti-201106280148006 arti-201108250395006 arti-201107290951006













