
Određene gorke trave su savršeni pripravci za jetru jer stimuliraju njen rad, čiste je i štite, a pospješuju i rad žučnog mjehura. Iako nepce modernog čovjeka nije sklono gorkoj hrani, gorko bilje je nužno jer potiče i podupire dobru probavu. Njemačko istraživanje pokazuje da gorki biljni tonik stimulira žuč, proizvodnju klorovodične kiseline, stimulira živčani sustav i funkciju imunološkog sustava, a pomaže i kod umora i iscrpljenosti.
Četiri najčešće korištene gorke trave koje preporučuju i tradicionalna i moderna medicina su: sikavica (
Sikavica štiti stanice jetre
Ova gorka biljka štiti stanice jetre tako što ih 'premazuje' fitokemikalijama, koje liječe oštećene stanice jetre i štite zdrave stanice od mogućeg oštećenja.
U medicinskom časopisu
U pokusima na životinjama sikavica je smanjila oštećenje jetre uzrokovano acetaminofenom, zračenjem, tetraklormetanom, zagađenjem okoliša i ostalim otrovnim tvarima. Mlijeko sikavice liječi i oštećenje jetre od alkohola, hepatitisa i druge bolesti jetre.
Imajte na umu da se naše tijelo može naviknuti na silimarin. Uzimajte ga stoga dva tjedna, a zatim napravite pauzu od dva tjedna. Nakon pauze možete nastaviti s uzimanjem.
Maslačak stimulira probavu i stvaranje žuči
I maslačak potiče probavu te stimulira jetru da proizvodi više žuči. Na ovaj način čisti jetru i žučni mjehur.
Spomenuta studija je pokazala da maslačak može smanjiti kolesterol, reumatizam, oksidativni stres koji pridonosi nastanku ateroskleroze, a djeluje i kao diuretik. Zaključili su da se maslačak može koristiti kako bi se spriječile bolesti jetre i srca.
Korijen mahonije je omiljen među dermatolozima
Mahonija se koristi u liječenju akni jer ima protubakterijska i protuupalna svojstva te stimulira žuč.
Mahonija (
Korijen encijana podržava funkciju jetre i djeluje kao fungicid
Ekstrakt encijanovog korijena je fungicid, a ima i protuupalna svojstva. Njegovi gorki sokovi potiču lučenje želučanih sokova i žuči.
Tinktura encijanovog korijena u alkoholnoj bazi pospješuje pražnjenje žučnog mjehura, što pridonosi povećanju probave proteina i masti.


















