
Namirnice koje zaobilazimo, a ne bismo trebali

Na peršin gledate samo kao na dekoraciju, gljive su vam nekako preblijede da biste pomislili da imaju veliku hranjivu vrijednost, celer vam ne 'šmeka'...
Gljive
Pet gljiva u prosjeku ima tek 20 kalorija , no bogate su hranjivim sastojcima. Odlična su zamjena za meso te jedna od rijetkih namirnica koja nas opskrbljuje vitaminom D. Istraživanje je pokazalo da sadrže i fitokemikalije, koje štite od pojave raka dojke .
Hladni čaj
Ne samo da osvježava, dobar je i za zdravlje (sve dok ga pijete nezašećerenog, ili tek s malo prirodnog šećera ili meda). Pijete li čaj redovito, možete smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i dijabetesa . Dodatni plus je što pridonosi zdravlju zubnog mesa, zubi i jačanju kostiju. Kako? Čaj je bogat antioksidansima, flavonoidima koji su najsnažniji u tek skuhanom čaju (ne budite lijeni pa ga skuhajte i ohladite sami). Želite li ga držati duže u hladnjaku, dodajte limunov sok. Limunska kiselina i vitamin C pomoći će u očuvanju flavonoida.
Peršin
Prije nego ga odbacite kao hranu koja služi tek za dekoraciju, imajte na umu da dvije žlice peršina sadrži 156% dnevne doze vitamina K, 17% dnevne doze vitamina C te 13% dnevne doze vitamina A. I sve to dolazi s tek tri kalorije.
Sirutka
Ako ste primijetili tekućinu na površini jogurta, nemojte je baciti u sudoper. To je sirutka, prirodni protein u mlijeku. Sirutka može pomoći u gubitku suvišnih kilograma. U časopisu
Celer
Nitko još nije dokazao da celer ima manje kalorija nego što ih sagorimo tijekom njegove probave, ali je sasvim točno da šalica celera sadrži samo 16 kalorija. Donosi i solidne količine vitamina K (dvije stabljike nude 47% dnevne doze). Sadrži luteolin, flavonoid koji smanjuje upalne procese koji dovode do kognitivnog propadanja. Miševi koje su hranili lzeolinom imali su bolje pamćenje i manje upalnih procesa nego drugi glodavci, objavljeno je u
Rotkvica
Rotkvice su bogate zdravim prirodnim nitratima, za razliku od umjetnih nitrata koji se ubacuju u mesne proizvode. U istraživanju objavljenom početkom 2011. u časopisu













