
Volite jesti burgere? Nutricionisti otkrili koliko crvenog mesa je preporučljivo

Mnogi burgerima ne mogu odoljeti, ali stručnjaci savjetuju da ih treba oprezno konzumirati
Burgeri su omiljeni obrok mnogima, no stručnjaci upozoravaju da je količina crvenog mesa koju jedete itekako važna. Iako crveno meso sadrži važne hranjive tvari, prevelika konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Zato je važno znati koliko je optimalno i prilagoditi prehranu svojim potrebama. Ako često jedete hamburgere, možda je pravo vrijeme da razmislite o količini crvenog mesa u svojoj prehrani. Iako su ukusni i često prvi izbor na roštilju, crveno meso povezano je s povećanim rizikom od bolesti srca i raka, piše HuffPost.
Dobre strane konzumacije crvenog mesa
Količina crvenog mesa koju unosite u prehranu igra veliku ulogu u vašem zdravlju. Stacey Pence, registrirana dijetetičarka s Ohio State Universityja, objašnjava: "Crveno meso je dobar izvor proteina, željeza, cinka i B12. Ovi nutrijenti potrebni su za dnevne tjelesne funkcije, rast stanica i razvoj crvenih krvnih stanica".
Ipak, dodaje kako se iste hranjive tvari mogu pronaći i u drugim namirnicama: "Crveno meso nije jedini izvor ovih nutrijenata".
Nutricionistica Samantha McKinney dodaje kako je raznolikost ključ: "Većina ljudi trebala bi kombinirati različite izvore proteina poput ribe, peradi, jaja i mahunarki kako bi maksimalno iskoristili hranjive tvari". Drugim riječima, crveno meso može biti dio zdrave prehrane, ali nije jedini put do potrebnih vitamina i minerala.
Rizici prekomjernog unosa
Pretjerana konzumacija crvenog mesa nosi i negativne posljedice, prije svega zbog visokog udjela zasićenih masti koje podižu kolesterol i potiču upalne procese u tijelu.
Dr. Elizabeth Klodas, kardiologinja, upozorava: "Zasićene masti u crvenom mesu uzrokuju porast LDL kolesterola, što je povezano s rizikom od srčanih bolesti“. Pritom napominje kako iskustva najzdravijih i najdugovječnijih populacija jasno pokazuju jednu stvar: "Opće je pravilo – manje je bolje".
S obzirom na to da kronična upala ima značajnu ulogu u razvoju kardiovaskularnih bolesti, malignih oboljenja i demencije, stručnjaci savjetuju umjeren unos crvenog mesa, odabir namirnica koje nisu masne te obroke nadopunjene obiljem povrća – čime se dodatno smanjuje ukupni rizik po zdravlje.
Prilagodba prehrane individualnim potrebama
Koliko crvenog mesa jesti, ovisi o vašem zdravlju i potrebama. Samantha McKinney, registrirana dijetetičarka, naglašava:
"Nema univerzalnog pravila, neki trebaju crveno meso češće, dok ga drugi trebaju izbjegavati".
Primjerice, osobe s anemijom mogu jesti crveno meso nekoliko puta tjedno, dok oni s određenim zdravstvenim stanjima, poput hemokromatoze, trebaju meso izbjegavati. Također, način pripreme je bitan. "Zagoreno ili preprženo meso može sadržavati tvari koje povećavaju rizik od raka", kaže McKinney.
Stručnjaci preporučuju umjeren unos crvenog mesa, uz obavezno uključivanje povrća u obrok. Pence savjetuje: "Životinjski proteini trebali bi zauzimati manje od trećine tanjura, dok bi veći dio obroka trebale činiti povrće i biljne namirnice".
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Zastrašujući rezultati: Pesticidi na voću i povrću koje jedemo uzrokuju neplodnost i alergije



403 Forbidden
403 Forbidden
403 Forbidden


