Zdravlje /

Uz određenu dozu mlijeka dnevno kile se same tope

Svakodnevno konzumiranje nemasnog mlijeka pozitivno djeluje na gubitak suvišnih kilograma, najnoviji je zaključak skupine znanstvenika Ben Gurion sveučilišta.

VOYO logo
VOYO logo

Do tih rezultata došli su u studiji na sveučilišta u Nagevu (Izrael) koju su objavili u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Minimalna dnevna količina neophodna da bi se polučili rezultati je 0,35 litre koja osigurava oko 580 mg kalcija. Skupina ispitanika podrvgnuta pokusu s takvom mliječnom dijetom izgubila je za 6 mjeseci 5-6 kilograma što je izvrstan rezultat. No, ono što će naše čitateljstvo iznenaditi je da nije važna vrsta mliječnog proizvoda (slatko ili kiselo vrhnje, jogurt, kefir itd.). Faktor u mlijeku koji tako povoljno djeluje na ljudski organizam je vitamin D u kombinaciji s kalcijem, koji imam običaj zvati "zaboravljeni vitamin".

Vitamin D ima vrlo široku paletu manje poznatih pozitivnih djelovanja. Naime, ovaj vitamin nitko ne reklamira i gotovo da ga nema u slobodnoj prodaji, međutim, ima ga u ribljem ulju, mlijeku i mliječnim proizvodima, što znači da osoba koja ne konzumira ove namirnice, a osim toga slabo izlazi na sunce, pati od njegovog nedostataka.

U pokusu je sudjelovalo 300 osoba oba spola pretjerane tjelesne težine, a trajao je 24 mjeseca. Ispitanici su koristili standardnu mediteransku dijetu koja je po svojoj strukturi nemasna i niskougljikohidratna, u dnevnoj prehrani su dobivali jednu čašu mlijeka te su daleko bolje kontrolirali svoju težinu u odnosu na one koji mlijeko uopće nisu konzumirali. Ta jedna čaša osigurava oko 150 mg kalcija i sadrži minimalnu količinu vitamina D. Skupina koja je dnevno konzumirala 3 čaše mlijeka (0,35 l) polučila je najveći gubitak suvišnih kilograma tj. 5-6 kilograma za 6 mjeseci. Sve korištene namirnice mogu se nabaviti u bolje opskrbljenom dućanu.

Studija završena početkom 2010. godine ukazala je i na neke poznate činjenice koje su se vremenom utopile u poplavi novih saznanja, a to je da D vitamin i kalcij u kombinaciji induciraju povećani gubitak kilograma. Zapravo, na takvim saznanjima je osmišljena tzv. „mliječna dijeta“. Svi su ispitanici morali popuniti odgovarajuće obrasce te im je utvrđivana količina D vitamina kao i indeks tjelesne mase.

Važnost vitamina D

Ono što je osobito zanimljivo jest činjenica da su oba faktora i pojedinačno i u kombinaciji imali isti učinak. Jedan dio znanstvenika smatra da više kalcija znači i veće izlučivanje masnoće putem stolice, a to je odmah manje kalorija koje idu u salo, dok drugi tvrde da je D vitamin taj koji „gura“ metabolizam na brži rad i veću potrošnju. I jednu i drugu pretpostavku teško je znanstveno dokazati. Naime, kao što je poznato, mnoge stvari u znanosti su godinama bile utvrđene kao realne činjenice, ali ih godinama nitko nije uspio znanstveno verificirati.

arti-201102250520006 Tako je primjerice utvrđeno da su na ulazu u pokus svi sudionici povećane tjelesne težine imali nižu razinu D vitamina u krvi, ali je razina porasla kod onih učesnika koji su počeli gubiti težinu. Tako je na površinu isplivao zaključak - što je veća razina D vitamina u krvi, veći je gubitak kilograma i obratno.

Deficit vitamina D kojem, pored ostalog, zahvaljujemo tamnu boju kože na suncu, izuzetno je važan, a najveći dio njegovih funkcija u tijelu otkriven je tek u posljednje vrijeme. Spada u vitamine topive u mastima, no, za razliku od ostalih vitamina, ima ljekovita svojstva koja se nažalost malo koriste. Deficit vitamina D veže se uz bolesti srca i nekih oblika raka, a sada, prema najnovijim saznanjima, i porast tjelesne težine i to na onim mjestima koja su karakteristična za pretile osobe (trbuh kod muškaraca i bedra kod žena).

Podizanjem dnevne razine Dvitamina u krvi može se spriječiti rapidno dobivanje na težini, osobito u zimskim mjesecima kada se zbog slabijeg kretanja i bogate blagdanske trpeze više unosi nego što se potroši. Osim toga, u zimskim mjesecima je unos D vitamina najmanji jer nema sunca. Ukratko, deficit D vitamina i porast tjelesne težine su obrnuto proporcionalni - čim je prvog manje, drugog je više i obrnuto.

Mlijeko je važan izvor D vitamina na dnevnoj bazi te nema nikakve dileme da 1-2 čaše mlijeka ili drugog mliječnog proizvoda treba svakodnevno konzumirati. Nalaze izraelskih znanstvenika potkrijepio je i ravnatelj Miriam Hospital, Weight Management Program iz Provedencea dr. Vincent Pera, koji doslovce kaže - „sve je više dokaza da je D vitamin od velike pomoći kod liječenja pretilih osoba“. Bez obzira na znanstvenike i njihova otkrića, dug je put dok se saznanja pretoče u redovitu praksu. Nije od koristi samo mlijeko koje se pije već i mlijeko koje se koristi u pripremi namirnica.

Preporučena dnevna doza

Preporučena dnevna doza vitamina D je čvrsto postavljena i iznosi 200 mcg do 50 godina starosti, te dvostruko više iznad 50 godina, dakle 400 mcg. Ukoliko nema D vitamina, nema ni kalcija koji se zahvaljujući njemu deponira u kostima. Debljanje iza polovice životnog vijeka uz normalnu prehranu moglo bi se pripisati takvom deficitu oba elementa tj. i D vitamina i kalcija. Za normalno funkcioniranje tjelesnih sustava potrebno je 1000-1200 mg kalcija dnevno.

arti-201102220580006 Šalica od 250 ml bilo kojeg mlijeka sadrži 300-400 mg kalcija, a mlijeko obogaćeno dodatkom kalcija i više od toga tj. 450 mg. Ostali bogati izvori kalcija su sirevi uključujući i sojin sir – tofu (370 mg/100 g). Zatim, sjeme sezama koje obožavamo zapečeno na pecivu svakako je jedan od najbogatijih izvora kalcija (351 mg/100 g).

Jedna šalica mlijeka prosječno sadrži oko 100 mcg D vitamina. Nemojmo zaboraviti da se mlijeko prilikom proizvodnje u mnogim zemljama obogaćuje D vitaminom, a obogaćuju se i maslac, margarin te žitarice. Međutim, ima i drugih namirnica koje sadrže D vitamin samo se rjeđe konzumiraju, primjerice, 100 g sardina sadrži gotovo sve dnevne potrebe tj. 370 mcg D vitamina, a tuna čak dvostruko tj. 690 mcg. Našim mogućnostima najviše odgovara haringa u limenkama koja sadrži 156 mcg D vitamina u 75 grama. Nije potrebno spominjati da ga ima u ribljem ulju tj. u omega-3 masnim kiselinama, stoga će vas zadovoljiti jedna jedina kapsula dnevno. Zahvaljujući praksi obogaćivanja mlijeka vitaminom D gotovo je iskorijenjen rahitis u djece.

Mlijeko domaćih životinja sadrži D vitamin nastao fotokemijskom reakcijom u koži iz 7-dehidrokolesterola pod utjecajem sunca. Prosječna količina D vitamina u kravljem mlijeku jest 35-70 internacionalnih jedinica na litru. Kako bi se zadovoljile dnevne potrebe ljudi, razina D vitamina se diže na 200-400 internacionalnih jedinica po litri dodavanjem sintetskog D vitamina. Postupak je sličan dodavanju joda u sol kako bi se prevenirala gušavost. Mlijeko pojedinih vrsta sisavaca dosta se razlikuje kako po sadržaju vitamina D tako i sadržaju kalcija.

U posljednje vrijeme znanstvenici upiru prstom u kozje mlijeko kao vrlo zdravu alternativu kravljem mlijeku. Navode kako je u stanju prevenirati anemiju i demineralizaciju kostiju. Istraživanje provedeno na sveučilištu Granada (Department of Physiology) znatno je doprinjelo rasvjetljavanju zdravstvenih prednosti kozjeg mlijeka. Naime, ima kutaka u svijetu (nomadi u Mongoliji npr.) u kojima se konzumiraju isključivo kozje mlijeko i sirevi te su nomadi odličnog zdravlja.

Znanstvenici sa spomenutog sveučilišta, pod rukovodstvom dr. Javier Diaz Castra, obavili su detaljnu strukturnu usporedbu kravljeg i kozjeg mlijeka u odnosu na ljudsko zdravlje i došli do iznenađujućih otkrića. Smatraju da kozje mlijeko ima dvostruko veću količinu kalcija o čijem blagotvornom učinku više nema nikakve dileme, sadrži više A vitamina od kravljeg, a u mastima tri puta više srednjelančanih triglicerida, a poznato je kako se upravo oni lakše probavljaju i brže oslobađaju energiju. Kozje ih mlijeko ima 35% dok u kravljem mlijeku ima 17% u odnosu na ukupne masnoće.

Dijeta.com

Prethodni članci:

arti-201102250520006 arti-201102220580006 arti-201102150328006

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali