
Muči li vas loša probava ovo morate znati

Oni kataliziraju ili ubrzavaju sve normalne biokemijske reakcije u tijelu. Uključeni su u sve metaboličke funkcije, a mnogi su neophodni za održavanje života. Zašto ih onda uništavamo?
Enzimi su proteini koji pokreću probavu . Neke proizvodi naše vlastito tijelo, dok druge dobivamo putem zdrave prehrane, čime se rasterećuje rad organa, kao što je primjerice gušterača.
Sirove namirnice poput voća i povrća te fermentirane namirnice su izvrsni izvori enzima. Međutim, oni se uništavaju kada se hrana konzervira ili kuha na visokim temperaturama. Istovremeno, djelotvornost enzima ovisi o količini vitamina i minerala u tijelu, posebice magnezija, mangana, bakra, željeza ili cinka, bez kojih ti enzimi ne mogu funkcionirati, piše nutricionistica Anita Šupe u knjizi
Zbog toga je prehrana temeljena na industrijski obrađenoj hrani siromašna enzimima. Ipak, kuhana hrana ne mora biti problem (ponekad kuhanje olakšava probavu, jer pruža dodatne hranjive tvari i uklanja toksine i tvari koje onemogućuju rad enzima), bitno je samo da je uravnotežite s unosom sirovih namirnica.
Važnost enzima
Ako su prisutni u hrani, proces probave započne ranije u probavnom traktu. U nedostatku enzima, najveći dio probave odvija se u tankom crijevu. Mogućnost da neprobavljena hrana ulazi u debelo crijevo je tad povećana. Nepotpuno probavljena hrana daje priliku bakterijama koje se nalaze u debelom crijevu da se razmnože i povećaju proizvodnju plina i toksina zbog čega dolazi do osjećaja nelagode, pa čak i bolesti.
Probavni enzimi
Riječ je o skupini od nešto više od 20 enzima. Uglavnom se stvaraju u gušterači koja ih izlučuje u dvanaesterac (gornji dio tankog crijeva), a tamo pomažu u razgradnji napola probavljene hrane.
Prehrambeni enzimi
Njima obiluju sirove namirnice, pa se tako proces probave olakšava već u ustima i želucu. I ne nalaze se samo u povrću i voću, nego i u mliječnim proizvodima, tradicionalno obrađenoj sirovoj ribi te fermentiranim namirnicama kao što su kiseli kupus i tradicionalno ukiseljenom povrću.


















