pokazalo istraživanje /

Ubija nas ono što ne jedemo: nedovoljno unošenje zdrave hrane opasnije je od pušenja

Izbjegavanje zdravih namirnica važniji je faktor koji utječe na sve veću stopu smrtnosti od nekih poroka

VOYO logo
VOYO logo

Koji je faktor odgovoran za sve veći porast stope smrtnosti diljem svijeta? Ne, nije pušenje, a nije ni visoki krvni tlak. Riječ je o lošoj prehrani

(FOTO: Pexels) 

>>Hamburgeri, pizze, čokoladice: Ovo su samo neki toksini koji se nalaze u obrađenoj hrani

"U mnogo zemalja, loša prehrana uzrokuje više smrti nego pušenje i visoki krvni tlak", rekao je Ashkan Afsin, profesor asistent sa Sveučilišta u Washingtonu, piše CNN.

>>Nutricionistkinja Matković Melki: 'Kolesterol više nije negativac u prehrani' 

I nije riječ sam o tome da ljudi biraju nezdravu hranu, primjerice zašećerene proizvode ili crveno meso, već nekonzumiranje zdrave hrane. "Tradicionalno se svaki razgovor o zdravoj prehrani vrti oko smanjenja unošenja nezdrave hrane, a naše je istraživanje pokazalo kako je premalo konzumiranje zdrave hrane mnogo važniji faktor", nastavio je. 

>>Sedam 'nezdravih' namirnica koje i nisu toliko loše za vas

Jedna se od pet smrti (globalno) u 2017. godini dogodila zbog prevelikog unosa natrija i nedostatka cijelih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki. 

Istraživanje kaže kako su rezultati relevantni za svakoga, bez obzira na mjesto stanovanja.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali