Zdravlje /

Tko i kad treba biti oprezan s grožđem

Bogato vitaminom C i vlaknima, grožđe je hranjiva i niskokalorična hrana. Budući da ima više od 50 sorti raznobojnog grožđa, većina ljudi od njega može imati velike koristi.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Mogući problemi s grožđem:

Pesticidi

Američka okoliša radna skupina EWG, upozorava da su pesticidi u voću, pa i grožđu, povezani s nekoliko štetnih učinaka, uključujući rak, neravnotežu hormona i poremećaj rada mozga. EWG uvrštava grožđe među sedam namirnica koje su obično najviše kontaminirane pesticidima. Istina, napominju da koristi od prehrane koja uključuje razno voće i povrće nadmašuju rizik od izloženosti pesticidima. Pa ipak preporučuju kupnju organske sorte grožđa.

Alergije

Alergije na grožđe su veoma rijetke, ali ipak nisu izmišljotina. U časopisu Annals of Allergy iz 2005. je opisan slučaj anafilaktičke reakcije na grožđe. Pacijent, 28-godišnja žena, je doživjela niz simptoma - uključujući osip, vrtoglavicu i oticanje lica i dišnih puteva - nakon što je u više navrata jela bijelo grožđe. Njena reakcija je bila toliko jaka da je bio potreban hitan medicinski tretman. Ispitivanje je potvrdilo da je grožđe bilo okidač alergije.

Interakcije s antidepresivima - MAOI lijekovima

Vrsta antidepresiva poznatih pod naziv kao inhibitori monoaminooksidaze, ili MAOI, mogu doći u interakciju s određenom hranom i povećati krvni tlak. Kemijski spoj u hrani koja može biti okidač potencijalno opasnog djelovanja naziva se tiramina, a nalazi se prvenstveno u sirevima i fermentiranim namirnicama. Njujorški državni zavod za alkohol navodi grožđe kao jedan od prehrambenih izvora tiramina koji mogu izazvati komplikacije s MAOI. Međutim, neki stručnjaci tvrde da je razina tiramina u grožđu nemjerljiva. Ako uzimate MAOI, posavjetujte se s liječnikom kako bi saznali da li biste trebali izbjegavati grožđe i druge namirnice.

Laksativni učinci

Vlakna koja se nalaze u grožđu dolaze u dva oblika, topiva i netopiva. Topiva vlakna nalaze se u mekom djelu grožđa, a u probavnom traktu, tvori gel koji može potaknuti redovitu stolicu. Grožđe sadrži i netopiva vlakna koja djeluju poput pilinga i ubrzavaju kretanje hrane kroz probavni trakt. Ova vrsta vlakana djeluju kao prirodni laksativ, tako da veće količine grožđa mogu izazvati rijetke stolice ili nelagodu s probavom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx