
Sve dobrobiti zelenog lisnatog povrća

Zeleno povrće, osobito lisnato, bogato je vitaminima, mineralima, vlaknima i fitokemikalijama koje pomažu u borbi protiv raznih bolesti.
Špinat
Bogat je željezom i mineralima što mu je osiguralo mjesto na vrhu najboljeg zelenog povrća. 'Samo jedna žalica svježeg špinata dnevno osigurava gotovo dvostruko više od dnevne potrebe za vitaminom K koji igra važnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju i zdravlju kostiju', kaže nutricionistkinja Joy Bauer. Pun je antioksidansa, uključujući i vitamine A i C. Osim sirov u salatama, špinat je odličan i kuhan. Najčešće se priprema na mlijeku, s vrhnjem i sirom jer ne samo zbog ukusa, već jer se na taj način odstranjuje oksalna kiselina iz špinata, a žrtvuje kalcij iz mlijeka.
Kelj
'Popularnost kelja s razlogom je sve veća', kaže Sharon Palmer, autorica knjige
Raštika
Ovo je podcijenjeno i vrlo zdravo te ukusno povrće. Raštika je dobar izvor kalcija i vitamina K. Najbolja je kuhana, ali stručnjaci savjetuju da se može jesti i sirova. Lišće raštike može se koristiti i za pravljenje sarmi.
Blitva
Blitva se najčešće jede kuhana s krumpirom, začinjena maslinovim uljem i češnjakom. Vrlo je ukusna i kada se od nje prave sarmice. 'Blitva sadrži široku lepezu fitonutrijenata, za koje se pokazalo da imaju protuupalna i antioksidantna svojstva. Blitva je također odličan izvor željeza, kalija, magnezija, vitamina C i K.
Kupus
Kupus je prepun vitamina K i C. 'Ako želite jesti još bolju varijantu, jedite crveni kupus u salatama', savjetuje stručnjakinja Sharon Palmer. Kuhani kupus idealan je za zimske juhe i variva. Kombinirajte ga s mrkvom, krumpirom ili repom. Konzumiranjem kupusa u organizam se unose najaktivniji elementi za održavanje biološke ravnoteže i za njegovu obranu od raznih bolesti.
Brokula
'Brokula obiluje kalijem, vitaminom K, a sadrži i flavonoid koji pomaže u zaštiti protiv raka', kaže nutricionistica Mitzi Dulan i autorica knjige
Salata
Razlikujemo četiri vrste zelene salate: rimska, glavata maslenka, glavata kristalka i ona slobodnih listova. Jede se sirova tokom cijele godine. Bogata je vlaknima koja poboljšavaju probavu. Salata je bogata vitaminom C i beta-karotenom, a dobar je izvor i vitamina B.
Rikola
Rikola sadrži razne mineralne soli uključujući i mangan, kalcij, magnezij, željezo i cink, a šalica rikole sadrži i samo pet kalorija. Specifičnog je okusa, sličnog senfu. Jede se sirova uz dodatak koje kapljice ulja, soli i octa, a mnogu će uživati u njezinom okusu ako ju slože s rajčicom i mozzarellom.
Prokulica
Visoke koncentracije tiamina (vitamin B1) i folne kiseline, čine prokulicu idealnim povrćem za ljude koji trpe od kronične slabosti živaca, umora i nedostatka koncentracije te kojima nedostaje vitalnosti i životne snage. Tiamin, zajedno s elementom manganom u tragovima i određenim proteinima, stvara u procesima metabolizma životno važne enzime, prije svega za opskrbu mozga i živaca glukozom. Sadrži puno kalija, koji odvodi vodu iz tijela i kao suigrač natrija poboljšava transport hranjivih tvari iz krvi u tjelesne stanice. Visoki sadržaj vitamina C jača imunitet.













