
Zabranjeni su vam mliječni proizvodi? Evo kako ćete unijeti dovoljno kalcija

Dijagnosticirana mi je laktoza intolerancija te preporučeno da ne konzumiram mlijeko niti mliječne proizvode.
Kod laktoza intolerancije najčešće nije nužno popuno se odreći mliječnih proizvoda i/ili mlijeka. Kod velikog broja ljudi moguće je manje količine fermentiranih proizvoda uvesti u svakodnevnicu, zbog manjeg udjela laktoze te prisutnih bakterija koje ju razgrađuju.
Probajte s konzumacijom kozjeg mlijeka, koje ima manji udio laktoze. Sve mliječne proizvode konzumirajte uz obrok, a ne zasebno, na ovaj način dio ljudi podnosi i manje količine kravljeg mlijeka.
Ukoliko ste jako osjetljivi, ili ne želite odustati od konzumacije kravljeg mlijeka, potražite u ljekarnama samostalno ili kombinaciju enzima koji sadrže laktazu (enzim zaslužan za razgradnju laktoze, a kod vas je u manjku).
Vrlo je važno da čitate prehrambene deklaracije i obratite pažnju na skrivene izvore laktoze, poput kruha i pekarskih proizvoda, procesiranih žitarica, umaka za salate, gotovih industrijskih jela...
Kao izvor kalcija neka vam posluže i ostale namirnice: tamnozeleno lisnato povrće, sitna riba s kostima, obogaćen sojin ili rižin napitak, naranče, orašasti plodovi, sjemenke sezama, grah, grašak itd.
Jasna Ćerić, mag.nutricionizma sattva-nutricionizam.com







![[KVIZ] Koliko znaš o jagodama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297453/H-70efdc70-a788-4b84-a61f-14030413e0f8-550.webp?1749114372)










