
Što bolje čuva kosti – mlijeko, jogurt ili vrhnje?

Osim mliječnih proizvoda, namirnice bogate kalcijem su sjemenke sezama, sjemenke amaranta, soja, zeleno povrće, orašasti plodovi i riba.
Znanstvenici Institute for Aging Researcha (IFAR) te Harvard Medical Schoola (HMS) proveli su istraživanje o stvarnom utjecaju konzumacije pojedinih mliječnih proizvoda na gustoću kostiju muškaraca i žena srednje životne dobi.
Istraživanje se temeljilo na ispunjenim upitnicima o učestalosti konzumacije hrane 3.126 ispitanika koji su sudjelovali u studiji Framingham Offspring. Autori studije zaključili su da je konzumacija mlijeka i jogurta, dva i pol do tri serviranja dnevno, povezana s boljom gustoćom kostiju, i to prvenstveno kuka, ali ne i same kralježnice. S druge strane, konzumacija vrhnja, koje je bogatije mastima i šećerom, povezana je s nižom razinom gustoće kostiju.
Autori su istaknuli da je povezanost unosa sira i gustoće kostiju tek potrebno istražiti. Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u časopisu
http://www.vitamini.hr/













