
Što biste o uljima i mastima svakako trebali znati

Masti spadaju u skupinu namirnica koje mogu znatno popraviti ili narušiti zdravlje, ovisno o tome koje masti jedemo i kako su procesirane.
Zbog oprečnih tvrdnji samih stručnjaka, najlakše je zaključiti da su sve masnoće jednake i da ih je najbolje izbjegavati.
Neke ćemo stvari ipak pokušati razjasniti.
1. Zasićene masnoće su važne za zdravlje mozga
Maslac, kokosovo ulje, svinjsku mast i razne druge vrste zasićenih masnoća se stalno proziva kao uzročnike začepljenih arterija i krvnih ugrušaka, ali ništa ne može biti dalje od istine. Veliki postotak našeg mozga sastoji se od zasićenih masnoća i kolesterola, što znači da ovaj vitalni organ treba zasićene masnoće kako bi ispravno funkcionirao. I omega-3 masne kiseline, koje su stekle veliku popularnost u posljednjih nekoliko godina kao bitan faktor za zdravlje mozga, zapravo trebaju zasićene masnoće.
Isto tako, i kosti traže zasićene masnoće, bez kojih nije moguć učinkovit 'prijevoz' za kosti važnog kalcija i drugih važnih minerala u tijelu.
Što tu treba razlučiti? Meso i mlijeko životinja uzgojenih na industrijski način i onih koje su na slobodnoj ispaši. Razlika je presudna za zdravlje. Prirodni uzgoj omogućuje da takvo meso i mlijeko, tj. masti koje sadrže (isto je i s kokosovim uljem) pružaju prirodne antifungalne, antibakterijske, antivirusne pogodnosti za tijelo. Osim toga, laurinska, miristinska i kaprilna kiselina ključne su za jačanje imuniteta i bore se protiv infekcija.
Osim toga, prerađeni mesni proizvodi nisu toliko problematični zbog masti, nego zbog raznih konzervansa i dodataka koji se stavljaju kako bi im se povećao volumen, produžio rok trajanja ili mijenjao okus i miris.
Ali ako imate kardiovaskularnih problema, trebate nešto drugačiji režim prehrane. Dobro je znati da kolesterola i zasićenih masnoća ima najmanje u ribi, te pilećim i purećim prsima.
2. Kolesterol se uglavnom ne dobiva iz hrane
Kolesterolom su bogati žumanjak, rakovi, mozak, jetra i bubrezi. No u ljudskom crijevu kolesterol se tek djelomično apsorbira, pa većina kolesterola u organizmu zapravo ne potječe iz hrane nego iz endogene sinteze, koja se prije svega zbiva u jetrenim stanicama. Dakako, sve to može poremetiti pretjerana konzumacija, a tada prehrana postaje faktor rizika.
3. Većina biljnih ulja proizvedenih na industrijski način uzrokuje upale
Ulja soje, kanole (repice), šafranike, suncokreta i kukuruza najčešće se predstavljaju kao zdrava alternativa tradicionalnim zasićenim masnoćama, no sve je jasnije da ova ulja potiču kronične upale u cijelom tijelu. Njihovim unosom dolazi do neravnoteže, tj. omega-6 masne kiseline su pretjerano zastupljene, što može dovesti do kroničnih bolesti. To ne znači da ih ne mora biti u prehrani, treba samo paziti da nisu jedine masnoće koje unosimo.
Osim toga, u procesu proizvodnje dobar dio kanola ulja pretvara se u transmasti – vrlo štetne masti među koje se ubraja margarin i druge očvrsnute biljne masti.
4. Zdrava ulja nisu namijenjena za visoke temperature
Budući da ima nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina, maslinovo ulje je puno otpornije na visoke temperature u odnosu na druga ulja, pa je bolje za kuhanje i prženje. Ipak, maslinovo ulje ima svoje granice, pa se ne smije zagrijavati na temperaturi višoj od 190 stupnjeva. Ulje makadamije i lana, te većina nerafiniranih ulja još su osjetljivija.
5. Mnoga ulja su genetski modificirana
Nasadi uljane repice, soje i kukuruza uglavnom su genetski modificirani, a neka važna istraživanja su ovakve nasade povezala s oštećenjem organa, probavnim problemima i rakom.
Srećom, neka od najzdravijih ulja dobivaju se iz nasada konoplje, sezama, buče, oraha, badema, lana, avokada i kokosa, koji nisu genetski modificirani.
6. Hladno prešano nije uvijek hladno prešano
Mnoga 'hladno prešana' jestiva ulja su u procesu proizvodnje zapravo grijana i dodani su im razni sastojci. Dr. Udo Erasmus, autor knjige
Hladno prešana, zdrava ulja postoje, a prepoznat ćete ih lakše ako gledate na ambalažu. Ona su zaštićena od svjetlosti, kisika i topline tijekom procesa proizvodnje, pa obično dolaze u tamnim staklenim bocama. Kupujte domaće proizvode koji su provjereni ili od malih proizvođača kojima vjerujete.







![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)










