SMANJITE RIZIK OD TEŽEG OBLIKA COVIDA-19: /

Ključno je da se nakrcate ovim vitaminom, a HZJZ savjetuje kako

Održavanje njegova optimalnog statusa u krvi strategija je koja potencijalno može pridonijeti obrani od infekcija respiratornog sustava

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Gotovo 50 posto svjetske populacije ima nedovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi, osobito tijekom zime i ako žive sjeverno od 35. paralele, pokazala je studija objavljena u časopisu "The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics".

Druga studija u Španjolskoj otkrila je manjak vitamina D kod čak 82,2 posto pacijenata, što je u tom trenutku bilo gotovo dvostruko više od prosječnog manjka istoga vitamina u toj državi. Istraživači iz Santandera uočili su i da su oboljeli od Covida-19, koji su usto imali manjak vitamina D, istodobno češće patili od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.

Karika u lancu kompleksnih faktora

Nedovoljne količine vitamina D mogu predstavljati javnozdravstveni problem koji se može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom. Rizične skupine u pandemiji su osobe starije dobi i polimorbidni bolesnici, upravo one skupine kod kojih se ujedno bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi.

Vitamin D predstavlja kariku u lancu kompleksnih faktora koji pridonose imunosnom odgovoru i zato je održavanje njegove optimalne razine u krvi strategija koja potencijalno može pridonijeti obrani od infekcija respiratornog sustava, posebice u starijih osoba i kroničnih bolesnika.

Glavni izvor vitamina D njegova je sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevu svjetlu. Zato i dolazi do manjka vitamina tijekom jeseni i zime, no to se može nadoknaditi prehranom i dodacima prehrani.

Najbogatiji izvori vitamina D u hrani

ulje iz jetre bakalara i drugih masnih riba

ulja u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora

shiitake gljive

jetra

žumanjak iz jaja

Dodatak vitamina D u jesenskim i zimskim mjesecima, osim što jača imunosni sustav, poboljšava raspoloženje, ali teško je unijeti dovoljnu količinu vitamina kroz prirodne izvore, objasnila je nutricionistica Kim Plaza.

Studije provedene ove godine i objavljene u časopisu "Journal of Infection and Public Health" pokazale su da suplementacija vitaminom D pokazuje obrambeni učinak od respiratornih infekcija.

Stoga, visoki status vitamina D u krvi može pomoći u smanjenju rizika od virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, dok se niske koncentracije toga vitamina vežu uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju.

Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od Covida-19. Zato je potrebno educirati stanovništvo da je snaga vitamina D, suplementacija i praćenje njegove koncentracije u krvi kod različitih ugroženih populacijskih skupina od posebnoga značaja za zdravlje ljudi.

Preporuke HZJZ-a za dovoljan unos vitamina D

češći boravak vani i aktivnosti na otvorenom

redovita tjelovježba

odgovarajuća pravilna i uravnotežena prehrana

od listopada konzumirati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno naviše

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx