
Sledit ćete se kad saznate čega ima u ledu u pićima

Prljavi led poslužuje se u gotovo svakom trećem kafiću, restoranu ili pubu, zbog čega sve više ljudi odlazi iz ugostiteljskih objekata sa zdravstvenim tegobama, pokazala je nova britanska studija
Stručnjaci britanske Agencije za zaštitu zdravlja pronašli su u ledu bakterije pronađene na rukama, uključujući i one povezane s loše opranim rukama nakon odlaska na WC, piše
Testovi na ledu, ledomatima i posuđu, koji su provedeni u 88 objekata, pokazali su da su u 33 posto uzoraka pronađeni nezadovoljavajući higijenski uvjeti.
Detalji su objavljeni nakon nedavnog izvještaja da se broj ljudi s trbušnim zdravstvenim tegobama povećao za 50 posto u odnosu na 1990-e. U Britaniji se godišnje zabilježi čak 17 milijuna takvih slučajeva, različitih uzročnika, što dovodi do toga da njih 11 milijuna izgubi rade dane.
U čemu je zapravo problem?
Glavni problem kod leda jest nečišćenje automata i lopatica koje koristi osoblje kako bi napunili čaše i posude.
'Kod 30 posto primjeraka leda pronađene su nezadovoljavajuće razine koliformnih bakterija. Od toga, u tri uzorka pronađene su nezadovoljavajuće razine enterokoka, a u jednom nezadovoljavajući razinu
Ispitivanja su provedena u poslovnim objektima u regiji East Midlands, a stručnjaci upozoravaju da rezultati oslikavaju situaciju u cijelom ugostiteljstvu.
Nezadovoljavajuća higijena kod ledomata i grabilica pomaže razvoju štetnih bakterija. Zato je bitno da led, koji se koristi za hranu i piće, dolazi od provjerenog izvora vode te da su svi aparati i pomoćne stvari propisno očišćeni. Voda u ledomatima također mora biti svježa, te se ne smije ostavljati u spremnicima dulje vrijeme. Led, kao i voda može postati ustajao, upozoravaju iz Agencije.
Kako je led zamrznuta voda, mnogi imaju krivo mišljenje da nije potrebno dodatno čišćenje ledomata i grabilica, ali studija je pokazala da to ipak nije slučaj.
arti-201108250395006 arti-201108220103006













