
Reš pečeno meso uzrokuje tumor mjehura

Ljudi čija prehrana često uključuje dobro pečeno meso poput bifteka, krmenadli i slanine imaju dvostruko veće šanse za razvoj tumora mjehura od onih koji više vole manje pečeno meso.
Redovito konzumiranje prepečenog mesa može uzrokovati nakupljanje kancerogenih kemikalija. No i redovito jedenje, bilo kako pripremljene, veće količine mesa povećava rizik od pojave raka mjehura, tvrde stručnjaci.
arti-201004150027006Ljudi čija prehrana uključuje dobro pečeno meso poput bifteka, krmenadli i slanine imaju dvostruko veće šanse za razvoj tumora mjehura od onih koji više vole slabije pečeno meso pokazalo je istraživanje s preko 1.700 ljudi na Sveučilištu Texas.
Ovo istraživanje potvrđuje ono što se već duže govori - da ljudi koji jedu puno crvenog mesa, posebno ako je prepečeno imaju veće šanse za razvoj tumora mjehura.
Voditelj istraživanja prof. Xifeng Wu dodaje da čak i piletina i riba, ako je pečena, značajno povisuje mogućnost za razvoj tumora.
Tri glavna tipa kancerogenih kemikalija, koji spadaju u grupu heterocikličnih amina (HCAs), povisuju rizik od tumora a više od dva 1/2 puta. A neki ljudi su i genetski osjetljiviji na ovu vrstu prehrane bogatu crvenim mesom pa su i po 5 puta skloniji razvoju tumora.
Prepečeno meso već je bilo povezano i s razvojem raka gušterače. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da ljudi jedu najviše 500 g crvenog mesa tjedno te da izbjegavaju procesuirano meso. Bolje ga je pripremati na manjim temperaturama i pripremati duže nego speći na naglo i izlagati direktno plamenu.
Dr.
arti-201002120638006
arti-200912100484006
arti-200910230508006














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije

Ancelotti mlađi odgađa samostalnu karijeru, pomagat će ocu i na novom poslu




