Zdravlje /

Reš pečeno meso uzrokuje tumor mjehura

Ljudi čija prehrana često uključuje dobro pečeno meso poput bifteka, krmenadli i slanine imaju dvostruko veće šanse za razvoj tumora mjehura od onih koji više vole manje pečeno meso.

VOYO logo
VOYO logo

Redovito konzumiranje prepečenog mesa može uzrokovati nakupljanje kancerogenih kemikalija. No i redovito jedenje, bilo kako pripremljene, veće količine mesa povećava rizik od pojave raka mjehura, tvrde stručnjaci.

arti-201004150027006Ljudi čija prehrana uključuje dobro pečeno meso poput bifteka, krmenadli i slanine imaju dvostruko veće šanse za razvoj tumora mjehura od onih koji više vole slabije pečeno meso pokazalo je istraživanje s preko 1.700 ljudi na Sveučilištu Texas.

Ovo istraživanje potvrđuje ono što se već duže govori - da ljudi koji jedu puno crvenog mesa, posebno ako je prepečeno imaju veće šanse za razvoj tumora mjehura.

Voditelj istraživanja prof. Xifeng Wu dodaje da čak i piletina i riba, ako je pečena, značajno povisuje mogućnost za razvoj tumora.

Tri glavna tipa kancerogenih kemikalija, koji spadaju u grupu heterocikličnih amina (HCAs), povisuju rizik od tumora a više od dva 1/2 puta. A neki ljudi su i genetski osjetljiviji na ovu vrstu prehrane bogatu crvenim mesom pa su i po 5 puta skloniji razvoju tumora.

Prepečeno meso već je bilo povezano i s razvojem raka gušterače. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da ljudi jedu najviše 500 g crvenog mesa tjedno te da izbjegavaju procesuirano meso. Bolje ga je pripremati na manjim temperaturama i pripremati duže nego speći na naglo i izlagati direktno plamenu.

Dr. Alison Ross iz britanskog Cancer Research kaže: "Pušenje je najvažniji uzrok raka mjehura koji se kao uzrok može eliminirati, tako da je prestanak pušenja najbolji način da smanjite rizik od pojave bolesti."

Prethodni članci:

arti-201002120638006

arti-200912100484006

arti-200910230508006

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali