
Jela koja će vam odmah pomoći u liječenju kroničnih bolesti

Sirova prehrana ne znači nužno da trebate jesti samo voće i povrće bez kuhanog mesa ili ostalih namirnica. Ovo je odličan način prehrane koji čini dobre stvari za vaš organizam.
Recepti sa sirovom hranom su blagoslov za zdravlje i pomažu u mnogim tjelesnim tegobama. Voće i povrće, kao i ostala sirova hrana koristi se za liječenje kroničnih bolesti.
Prednosti sirove hrane
Prije se hrana kuhala, mlijeko se prekuhavalo kao i voda iz razloga što nisu sva domaćinstva imala hladnjak niti mogućnost skaldištenja hrane. Sve se jelo u trenutku bez dodatnih pripremanja.
Ako se odlučite na recepte sa sirovom hranom, ovo su prednosti koje ćete osjetiti:
veća razina energije
gubitak težine i masnih naslaga
bolje funkcioniranje mozga i bolja memorija
ojačan imunološki sustav
smanjen rizik od dijabetesa
poboljšana crijevna flora
Recepti sa sirovom hranom
Kako bi pripremali recepte sa sirovom hranom bit će vam potrebni ili sokovnik za hladno prešanje hrane, snažni blender za smoothije i dehidrator za sušenje hrane s regulacijom temperature. Kreativnost u spremanju sirove hrane nema granica, no ipak pazite da ne pretjerate i prestanete jesti termički obrađenu hranu u potpunosti.
Potrebni sastojci:
400 ml tople vode
70 g indijskih oraščića
½ krastavca
½ avokada
½ crvene paprike
2 male rajčice
1 stabljika celera
1 češanj češnjaka
¼ ljubičastog luka
10 ml konopljinog ulja
origano ili začin po želji
Priprema: Očistite avokado tako da uklonite košticu iz njega, a meso stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Krastavac operite ali nemojte ga guliti. Smjesu miješajte dok ne postane potpuno ujednačena i glatka. Dodajte malo maslinovog i konopljinog ulja i ukrasite začinom po želji.
Potrebni sastojci:
4 veće paprike, očišćene i izdubljene
1 šalica suncokretovih sjemenki
1 šalica mrkve
½ šalice tikvice
1 šalica oraha, namočenih
nekoliko suhih rajčica
1 mali crveni luk
nekoliko listića svježeg peršina
½ svježe crvene paprike
1-2 žlice limunova soka
1 režanj češnjaka
1 šalica svježeg kukuruza
nekoliko cherry rajčica, narezanih na četvrtine
1 šalica stabljika celera
Priprema: Prvo operite paprike, očistite ih i izdubite. Prije početka miješanja sastojaka suncokretove sjemenke i orahe namočite u vodu da odstoje. Nakon toga sve sastojke osim kukuruza, chery rajčica i celera smiješajte zajedno u blenderu. Nakon toga ručno umješajte cherry rajčice, kukuruz i narezani celer. Paprike ako želite možete dehidrirati ili grijati na suncu. Smjesom napunite paprike i poslužite uz začin po želji.
Potrebni sastojci:
½ glavice kupusa
1 mrkva
1 mali luk
4 žlice kokos čipsa
1 žlica tamarija
½ žličice slatke crvene paprike
1 žlica sezamovih sjemenki
1 žlica maslinovog ulja
malo limunovog soka
Priprema: Povrće kupus, luk i mrkvu narežite na sitne trakice. Možete koristiti i nož za guljenje. Na to dodajte sve ostale sastojke i dobro izmješajte da se kupus slegne i okusi prožmu. Ovo je odlična salata za serviranje uz punjene paprike po gore navedenom receptu.
Potrebni sastojci:
1 mala muškatna tikva
2 šalice špinata
1 šalica šampinjona
sir od indijskih oraščića
sir od indijskih oraščida i konopljinih sjemenki
2 šalice indijskih oraščića
½ šalice oljuštenih konopljinih sjemenki
¼ šalice limunova soka
1 režanj češnjaka
3 žlice delikatesnog kvasca
1 žličica himalajske soli
½ žličice slatke mljevene paprike
½ -1 šalica vode
1 šalica šampinjona ili shitake gljiva
1 žlica maslinova ulja
1 žlica limunova soka
1 žlica tamarija
¼ žličice kumina u prahu
½ žličice korijandera u prahu
½ žličice slatke mljevene paprike
Priprema: Manju muškatnu tikvu narežite na tanke ploškice. One će vam poslužiti umjesto običnog tijesta za lazanje. Indijske oraščiće namočite da stoje u vodi barem dva sata. Nakon toga ih izmješajte zajedno s konopljinim sjemenkama, limunovim sokom, režnjem češnjaka, kvascem, soli, paprikom i vodom. Neka se u blenderu od ovih sastojaka stvori glatka i kremasta smjesa. Da biste marinirali gljive pomiješajte šampinjone, maslinovo ulje, limunov sok, tamarij, kumin, korijader i slatku mljevenu papriku u tavi i marinirajte oko 30 minuta. Nakon toga ih dehidrirajte po želji oko 1 sat na 40 stupnjeva.
Operite špinat i narežite ga na trakice. Njega također možete marinirati kao i gljive kako bi dobio teksturu termički obrađenog špinata.
Od tikve, smjese 'sira' , špinata i gljiva slažite slojeve i radite lazanje dok ne potrošite sve sastojke.
Potrebni sastojci:
2 šalice brašna od badema
1 šalica proklijale i osušene heljde
½ šalice mljevenih lanenih sjemenki
2 šalice tikvica
½ luka
1 režanj češnjaka
malo himalajske soli
2 žlice agavinog sirupa
2 žlice psyllium praha ili ljuskica
¼ šalice vode ili još po potrebi
Priprema: U blenderu prvo razradite mokre sastojke: tikvice, luk, češnjak, agavin sirup i vodu. Suhe sastojke izradite u multipraktiku da se dobro izmiješaju i pretvore u brašno. Nakon toga ih dodajte u mokre sastojke. Dodajte vode ako je potrebno. Smjesa bi nakon miješanja trebala podsjećati na malo tvrđe tijesto za kruh. Umjesite ga rukama i oblikujte štrucu. Po želji ga premažite maslinovim uljem i posipajte sezamovim ili konopljinim sjemenkama.
Ostavite štrucu da se suši na 42 stupnja 14 sati, pa ju nakon toga režite na kriške i stavljajte u dehidrator. Tako ih dehidrirajte nekoliko sati do željene suhoće.
Ovaj kruh čuvajte u hladnjaku maksimalno 5 dana.
I što još reći osim, dobar tek!


















