Kefir, jogurt, mlijeko... /

Probiotici mogu smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija u trudnoći

Proizvodi kao što su kefir, mlijeko koje sadrže bakterije Lactobacillus acidophilus i jogurti s dodanim probioticima mogu smanjiti rizik od ozblijnih komplikacija

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Pijenje mlijeka obogaćenog probitoticima tijekom trudnoće može smanjiti rizik od razvijanja dvaju problema vezanih uz trudnoću, navodi se u novoj norveškoj studiji . No, izgleda da i vrijeme kad u trudnoći žene piju mlijeko, ima veliku ulogu.

Istraživači su utvrdili da je uzimanje probiotičkog mlijeka tijekom rane trudnoće povezano s manjim rizikom od prijevremenog porođaja (prije 37. tjedna trudnoće), u usporedbi s rizikom za trudnice koje uopće nisu konzumirale probiotičko mlijeko. Također su pronašli povezanost između unosa probiotičkih mlijeka tijekom kasne trudnoće i nižeg rizika za preeklampsiju, navodi se u rezultatima koji su objavljeni 23. siječnja u časopisu BMJ Open.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u kojoj trudnice imaju visoki krvni tlak i visoku razinu proteina u mokraći, a može biti opasan za mamu i bebu.

I preeklampsija i prijevremeni porođaj povezani su s višim stupnjem upala u tijelu upale u tijelu nego što se može očekivati u normalnoj trudnoći, rekao je glavni autor dr. Mahsa Nordqvist iz University Hospital u Švedskoj. Probiotici ili "dobre" bakterije mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i potencijalno smanjiti rizik od ovih komplikacija.

U studiji su istraživači gledali podatke prikupljene od oko 70.000 trudnica u Norveškoj, koje su bile sudionici dugogodišnje Norveške studije majke i djeteta. Kao dio te studije, žene su ispunile upitnike o svojoj zdravstvenoj povijesti i životnim navikama u 15. i 30. tjednu trudnoće, te su pružili informacije o svojoj prehrani u 22. tjednu trudnoće.

Pitali su ih i o njihovom unosu probiotičkih mliječnih proizvoda prije trudnoće, kao i tijekom rane i kasne trudnoće. Probiotični mliječni proizvodi su popularni i široko dostupni u Norveškoj. 

Proizvodi kao što su kefir, mlijeko koje sadrže bakterije Lactobacillus acidophilus i jogurti s dodanim probioticima mogu se smatrati usporedivim proizvodima probiotičkom mlijeku opisanom u studiji.

Mogući zaštitni učinci

Istraživači su otkrili da je pijenje probiotičkog mlijeka tijekom kasne trudnoće povezano s 20 posto nižim rizikom od preeklampsije, u usporedbi s nepijenjem probiotičkog mlijeka koji ne pije tijekom kasne trudnoće.

Čini se da rezultati sugeriraju da konzumiranje probiotika u kasnoj trudnoći može smanjiti rizik od preeklampsije smanjujući simptome, poput visokog krvnog tlaka i proteina u urinu, koji se javljaju u trećem tromjesečju, rekao je Nordqvist. Također, važno je i vrijeme unosa probiotika: probiotičko mlijeko u ranoj trudnoći povezano je s 21 posto nižim rizikom od prijevremenog poroda.

Jedno objašnjenje za ovaj rezultat je da se prijevremeni porođaj često može povezati s infekcijom, što dovodi do upale u tijelu. Rezultati sugeriraju da, ako se upalni odgovor tijela može smanjiti u ranoj fazi trudnoće, to može smanjiti rizik preranog rođenja.

Pročitajte još:

Zdravlje na tanjuru: hrana bogata probioticima za imunitet

20 zanimljivih činjenica o trudnoći koje možda niste znali

Krvarenje u trudnoći: kad je opasno, a kad ne?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx