
Pet namirnica za duži život

Neki od najstarijih ljudi na svijetu najčešće piju vodu, ne puše, vole šetati, imaju smisao za humor i dobre međuljudske odnose.
Voće i povrće jarkih boja
Istraživanja pokazuju da je dugovječnost povezana s unosom voća i povrća. I iako je sve voće i povrće dobro za zdravlje, posebno je dobro ono jarkih boja. Prirodni pigmenti u njima mogu spriječiti i pojavu raka. Na japanskom otoku Okinawa – na kojem žive neki od najstarijih ljudi na svijetu – jedu uglavnom voće i povrće, posebno tamnozelene i žute plodove. Na Okinawi jedu i veće količine slatkog krumpira.
Gorka čokolada
Kakao sadrži dosta antioksidansa koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, koju su glavni uzročnik smrti u zapadnim zemljama. Zanimljivo da je Jeanne Louise Calment, koja je doživjela čak 122 godine i 164 dana (najstarija osoba u povijesti modernog svijeta), redovito jela gorku čokoladu. Ipak, nemojte sad navaliti na čokoladu. Jedna kocka na dan je sasvim dovoljna. Istovremeno pazite da to bude čokolada s najmanje 70 posto kakaa jer sadrži više flavonoida, a manje šećera.
Masna riba
Japanci imaju najduži očekivani životni vijek na svijetu, što se može djelomično pripisati i čestoj konzumaciji ribe. Ako umjesto crvenog mesa izaberete ribu, smanjit ćete rizik od srčanih bolesti jer ćete izbjeći rizičnu hranu, a konzumirati ribu koja pruža prirodnu zaštitu. Masna riba bogata je vitaminima A i D, koji su važni za imunitet. Dakako, sadrži i omega-3 masne kiseline, koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, oštećenja mozga i moždanog udara.
Zeleni čaj
Još jedan dio japanske kulture je uživanje u zelenom čaju. Ovaj čaj regulira tlak, potiče rad imunološkog sustava i snižava kolesterol. Zbog velike količine flavonoida, navodno, štiti i od raka. Istraživanje objavljeno u
Maslinovo ulje
Dobre mononezasićene masti naći ćete u maslinovom ulju. Redoviti unos maslinovog ulja pomaže smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Naime, ono sadrži obilje fenola koji djeluju protiv upalnih procesa. Ovo ulje je i temelj mediteranske prehrane koja za 20 posto povećava šanse da doživite duboku starost.


















