Biljna prehrana /

Pet najboljih izvora probiotika za vegane

Probiotici su korisne bakterije koje žive u našem tijelu i imaju nekoliko zdravstvenih prednosti

VOYO logo
VOYO logo

Jogurt je jedan od najpopularnijih prehrambenih izvora probiotika, ali nije prikladan za vegane. Srećom, postoji mnogo drugih načina da ljudi na biljnoj prehrani unose više probiotika.

1. Kiseli kupus

Bogat je probioticima, kao i kalijem i vitaminima C i K. Lactobacillus bakterije na kupusu pretvaraju svoje šećere u mliječnu kiselinu. Najbolje je odabrati nepasterizirani proizvod, jer pasterizacija uništava većinu dobrih bakterija.

2. Ukiseljeno povrće

Sjeckanje povrća u slanoj vodi stvara ukusni probiotik koja je pogodna za vegane. Moguće je fermentirati gotovo sve povrće, ali neke od najpopularnijih mogućnosti su:

(FOTO: Marko Prpić/PIXSELL)

krastavci

mrkve

rotkvice

karfiol

crvene paprike

Iako je fermentirano povrće bogato s nekoliko hranjivih tvari, oni također sadrže puno natrija. Da bi se izbjegle opasnosti povezane s previše soli, kao što su visoki krvni tlak i zadržavanje vode, ljudi bi trebali uživati u kiseloj hrani u umjerenim količinama.

3. Kombucha

Kombucha je fermentirani čaj koji posljednjih godina sve više vraća popularnost. Kombucha sadrži niske razine alkohola. Neke verzije sadrže dovoljno alkohola kako bi ih klasificirali kao pivo, pa možda neće biti prikladni za neke ljude, uključujući one koji su trudnice ili dojilje.

4. Tempeh

Tempeh je sličan tofuu, ali uključuje fermentaciju soje. Kao rezultat ove fermentacije, tempeh je bogat probioticima i proteinima. Njegova čvrsta tekstura čini ga prikladnom za uporabu u raznim jelima. Vegani mogu koristiti tempeh u salatama, pomfritima, hamburgerima, sendvičima i još mnogo toga. Također je izvrstan izvor proteina.

5. Miso

Bogata antioksidansima, vitaminima B i korisnim bakterijama, miso juha je izvrsna opcija za vegane koji traže probiotičke pripravke.

Ostale namjene za miso paste uključuju:

salata

umaci 

marinade

Vrlo je bitno koristiti toplu, a ne vruću vode pri rađenju miso juhe, jer visoke temperature ubijaju probiotičke bakterije.

Prednosti probiotika

Istraživanja o prednostima probiotika za zdravlje su u tijeku, ali različiti sojevi bakterija imaju niz različitih učinaka na tijelo. Možda je najbolje jesti razne namirnice bogate probioticima kako bi se osiguralo da različiti sojevi uđu u tijelo.

Neke od potencijalnih prednosti probiotika su :

poboljšana probava

smanjeni rizik od raka

vaginalno zdravlje

mentalno zdravlje:

manje nuspojava antibiotika

smanjeni rizik od metaboličkih bolesti

upravljanje dijabetesom

Pročitajte još:

Kada bi svi ljudi bili vegetarijanci ili vegani, svijet bi bio zdraviji, hladniji i bogatiji 

Biljni proteini zdraviji su za srce od proteina životinjskog porijekla

Odgovaramo na pitanja o veganskoj prehrani, a neke vam se stvari neće svidjeti

Probiotici mogu smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija u trudnoći

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali