
Ova vrsta kave mogla bi povećati rizik od teške bolesti oka: 'Izbjegavajte je'

Jedna vrsta kave mogla bi biti povezana s ozbiljnim problemima vida i to više nego što biste očekivali
Instant kava, koju neki izbjegavaju piti zbog okusa, mogla bi nositi i ozbiljnije zdravstvene rizike. Kineski znanstvenici upozoravaju na moguću povezanost s makularnom degeneracijom (AMD), očnom bolešću koja postupno oštećuje središnji vid.
Prema rezultatima studije, osobe koje preferiraju instant kavu imaju čak sedam puta veću vjerojatnost razvoja ovog poremećaja u usporedbi s onima koji piju druge vrste kave, piše Daily Mail.
Zbog instant kave može doći do oštećenja mrežnice
Makularna degeneracija povezana sa starenjem nastaje kada središnji dio mrežnice, makula, počne propadati, što otežava čitanje, vožnju i prepoznavanje lica.
Znanstvenici vjeruju da bi uzrok mogao biti način pripreme instant kave, pri čemu se oslobađa akrilamid – kemikalija koja može dospjeti u krvotok i oštetiti mrežnicu.
"Instant kava može povećati rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem, a njezino smanjenje u prehrani moglo bi pomoći u prevenciji. Osobe koje su u rizičnoj skupini trebale bi je izbjegavati", upozorio je voditelj istraživanja dr. Qi Jia, oftalmolog.
U rizičnu skupinu spadaju osobe koje imaju obiteljsku povijest bolesti, pušači, ljudi s povišenim tlakom, viškom kilograma, ali i oni sa svijetlim (plavim ili zelenim) očima jer imaju manje pigmenta koji štiti mrežnicu od sunčeve svjetlosti.
Znanstvenici ipak ističu da je riječ o opservacijskom istraživanju, što znači da ne dokazuje izravnu uzročno-posljedičnu vezu – ne tvrdi da instant kava uzrokuje bolest. Neka ranija istraživanja čak pokazuju da kava može imati zaštitni učinak na vid. Primjerice, studija iz 2023. povezala je konzumaciju kave s debljim slojem očnih živčanih vlakana, što potencijalno štiti funkcije vida.
Najugroženije starije osobe
Ono po čemu se nova studija izdvaja jest da analizira različite vrste kave, a ne samo učinak kave općenito. Korišteni su podaci iz britanskog UK Biobank projekta i finskog FinnGen genetskog registra. Istraživači nisu izravno ispitivali što ispitanici piju, već su koristili genetske sklonosti prema određenim vrstama kave (instant, mljevena, bez kofeina).
Rezultati su pokazali da su oni s genetskom sklonošću prema instant kavi imali 692 posto veću vjerojatnost razvoja suhe AMD i 159 posto veću vjerojatnost razvoja vlažne AMD, težeg oblika bolesti u kojem se ispod makule razvijaju abnormalne krvne žile.
Kod onih sklonih kavi bez kofeina zabilježena je i 80 posto veća vjerojatnost za razvoj suhe AMD, iako ta razlika nije bila statistički značajna.
Sudionici su se smatrali oboljelima od AMD-a samo ako im je dijagnozu postavio liječnik nakon 50. godine.
Makularna degeneracija česta je kod starijih osoba, naime, pogađa oko jednu od deset osoba starijih od 50 godina u SAD-u. Lijek ne postoji, no ranim liječenjem moguće je usporiti njezin razvoj, primjerice, uzimanjem vitamina C, E i cinka ili terapijama za vlažni oblik bolesti.
Znanstvenici naglašavaju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ova povezanost potvrdila. Studija je obuhvatila ukupno 7600 osoba sa suhim i 5900 s vlažnim oblikom AMD-a.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Kava je, kažu, na Stradunu i ranije bila 'po zlato'. Zar je poskupilo baš sve osim nje!? Istražili smo


