
Osjećate se veliko: možda zbog hrane koja stvara nadutost

Puno ljudi izbjegava govoriti o ove dvije stvari:
vjetrovi i nadutost. Većina nas pušta
vjetrove od 12 do 25 puta dnevno. "Imati savršeno
ravan trbuh cijelo vrijeme nije normalno", kaže urednica
Cynthia Sass iz časopisa
Hrana koja pojačava nadutost
Kelj, brokula i kupus su kupusnjače koje sadrži rafionzu - šećer koji ostaje neprobavljen sve dok bakterija u vašem crijevu ne fermentira, što stvara vjetrove i osjećaj nadutosti. Ali još uvijek nemojte izbjegavati ovo zdrav povrće. "Dosljedno konzumiranje ove hrane bogate hranjivim tvarima, dovodi do jačeg i zdravijeg probavnog sustava koji je onda manje podložan nadutosti", kaže Sass.
Zato nastavite jesti zeleno povrće, ali držite svoje porcije pod kontrolom. "Kuhanje bilo kojeg povrća omekšava vlakna, a pomoći će i odvojite vodu u kojoj se kuhalo. To neće eliminirati ili spriječiti nadutost, ali će biti lakše za probavljanje", kaže dalje.
Mliječni proizvodi
Ako se nakon nekoliko kriški sira ili zdjelice žitarica s mlijekom osjećate naduto, možda ste intelorantni na laktozu, što znači da vašem tijelu nedostaju potrebni enzimi za razgradnju laktoze (šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima). To može uzrokovati stvaranje plinova u probavnom traktu i izazvati nadutost.
Slana hrana
"Hrana s puno soli može potaknuti zadržavanje vode, zbog čega vam se tijelo može povećati", kaže Sass. Izbjegavanje soli nije tako jednostavno kao što se čini, nalazi se u prerađenoj hrani, ali i u kruhu, juhama i sl. Vrlo je važno izbjegavati takve namirnice, manje soliti hranu, ali i piti puno vode kako bi se tijelo očistilo.
Jabuke
Iako su jako dobre zdravlje, mogu izazvati nadutost. Mnogima smeta šećer iz voća. "Jedite ih u umjerenim količinama i uvijek odvojeno od obroka", objašnjava Sass. Voće koje također može stvoriti osjećaj nadutosti: kruške, breskve i šljive.
Mahunarke
Ovo sigurno nije novost za vas, ali grah, leća, soja i grašak također spadaju u ovu skupinu namirnica. Sadrže vlakna i šećere koje tijelo teško apsorbira. Kombinirajte mahunarke s lako probavljivim namirnicama kao što su riža i kvinoja. Tijelo se s vremenom navikne na njih. "Ako voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah jedite redovito neće vam toliko smetati kao kad ih jedite sporadično", dodaje Sass.
Je li kvinoja zaista sigurna namirnica za osobe alergične na gluten i oboljele od celijakije?
Prirodne metode kako možete ublažiti probavne probleme i zatvor
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















