Zdravlje /

Omiljena grickalica krije veliko neugodno iznenađenje

Čips je grickalica koju zbog tankih kriški ne biste povezali s pojavom pretilosti, no ne samo da brzo deblja, nego neugodno iznenađuje svojim sastavom. Mislite li da jedete samo prženi krumpir?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Znate li da u mnogim čipsevima ima jako malo krumpira? Primjerice jedan je proizvođač u nastojanju da izbjegne porez na luksuznu robu uveden u V. Britaniji ponudio argument da njihov čips ima tako mali udio krumpira da ovdje nije ni riječ o čipsu od krumpira.

Pa ako nisu izrađeni od krumpira, od čega su to točno? Proces započinje kašom od riže, pšenice, kukuruza i pahuljica od krumpira, koja se preša u određeni oblik. Ova smjesa slična tijestu zatim se zarola, omeđuje kalupom i reže u mašini na vrlo tanke listiće.

Željeni oblici se peku u kipućem ulju, suše, posipaju začinima i umjetnim okusima te pakiraju.

Glavni problem

Najopasniji sastojak čipsa nastaje kao nusproizvod njegove izrade. Akrilamid, kancerogeni i potencijalno neurotoksični spoj, nastaje kad se ugljikohidrati pripremaju na vrlo visokim temperaturama. Čips i pomfrit su posebno opasni jer se pripremaju na temperaturama iznad 100°C.

I dok zdravstveni limit unosa akrilamida u vodi iznosi oko 0,12 mikrograma, u porciji pomfrita ima 60 mikrograma akrilamida, odnosno oko 500 puta više od odobrenog limita.

I čips je pun akrilamida. A razine su tako visoke da je 2005. država Kalifornija tužila proizvođače čipsa jer nisu obavijestili kupce o rizicima koje nose akrilamidi. Na koncu je parnica okončana sporazumno jer je 2008. niz proizvođača čipsa pristao sniziti razinu akrilamida do 2011.

U analizi iz 2005. godine pod nazivom How Potato Chips Stack Up: Levels of Cancer-Causing Acrylamide in Popular Brands of Potato Chips, koju je izdala kalifornijska fundacija Environmental Law Foundation (ELF), pokazalo se da je u čipsu prekoračen limit dozvoljenih akrilamida za najmanje 39 puta, a u nekim slučajevima čak i za 910 puta.

Zbog visoke temperature stvaraju se i neki drugi toksini, kao što su heterociklički amini (HCA), policiklički aromatski hidrokarboni (PAH) te drugi spojevi koji se vremenom nakupljaju i dovode do oksidativnog stresa.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx