
Obiteljski doručak: kakve su jutarnje prehrambene navike osnovnoškolaca i njihovih obitelji?

Dukat je danas zajedno sa stručnjacima, nutricionistom Nenadom Bratkovićem i psihologinjom Tihanom Koren, predstavio projekt "Doručak je više od obroka“ s ciljem poticanja zdravih navika i željom da se ožive rituali zajedničkih obiteljskih doručaka.
Upravo zbog toga je krajem prošle godine proveo istraživanje među osnovnoškolcima o jutarnjim prehrambenim navikama osnovnoškolaca i njihovih obitelji koje je pokazalo kako tek 24% obitelji zajednički doručkuje svaki dan, dok vikendom to čini samo 41% ispitanika.
"Projekt 'Doručak je više od obroka' pokrenuli smo u suradnji sa stručnjacima, s ciljem pokretanja promjena koje će nas dovesti do zajedničkih jutara kakva djeci trebaju. Pripremljen je i priručnik s mnoštvom stručnih saznanja o važnosti redovnih obiteljskih doručaka za pravilan fizički i emotivan rast i razvoj djece te s nizom korisnih savjeta za uvođenje postupnih promjena u jutarnju rutinu, a potaknuti provedenim istraživanjem među osnovnoškolcima o jutarnjim prehrambenim navikama“, istaknula je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.
"Unos kvalitetnih namirnica koje sadrže proteine, zdrave masti i vlakna treba biti imperativ za doručak, a ne primarno kruh, slatki namaz, industrijske paštete ili zaslađene žitarice. Razlog tome je utjecaj hrane na stabilnost šećera (glukoze) u krvi koja potom utječe na produktivnost, signale gladi (sitosti), koncentraciju i usredotočenost u školi. Prikladno povrće, voće (naročito ono bobičasto), u kombinaciji s orašastim plodovima, avokadom, jajima, prikladnom ribom (zdravi namazi) te sirevi i fermentirani mliječni proizvodi trebaju biti u prvom planu za doručak“, izjavio je magistar nutricionizma Nenad Bratković.
Psihologinja i psihoterapeutkinja Tihana Koren, suradnica na projektu, istaknula je kako "redovnim zajedničkim obrocima, posebno doručcima, kod djece razvijamo osjećaj pripadnosti, prihvaćenosti i sigurnosti koji su temelj za stvaranje bliskih odnosa s drugima, razvoja dobre slike o sebi i kvalitetnog socio-emocionalnog razvoja u cijelosti, stoga podatak dobiven istraživanjem o tek 24% obitelji koje zajednički doručkuju svaki dan i samo 41% obitelji koje zajednički doručkuju vikendom zapravo nije dobar“.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















