NE POGORŠAVAJTE SITUACIJU: /

Evo što ne biste trebali jesti ljeti

Ljeto je vrijeme kada našem organizmu godi hrana koja je lagana i osvježava organizam. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali izbjegavati tijekom vrućina.

VOYO logo
VOYO logo

Previše začina

Začini svakom jelu poboljšavaju okus, ali isto tako mogu povisiti tjelesnu temperaturu zbog poticanja metabolizma, piše Ordinacija.hr.

Meso i mesni umaci

Ljeto nije najbolje vrijeme za uživanje u teškim mesnim umacima. Bili oni od piletine, govedine pa čak i morskih plodova, mogu uzrokovati pretjerano znojenje i probavne probleme.

Masna brza hrana

Masnu, prženu, dimljenu i začinjenu hranu trebalo bi izbjegavati tijekom cijele godine, a posebice ljeti. Osim što će testirati sposobnost probavnog sustava, ako nije svježe pripremljena može uzrokovati i trovanje.

Sir

Osim što sadrži puno kalorija, od njega ćete se osjećati naduto i tromo, a kome je to potrebno na plaži?

Što jesti: Lubenica

Za osvježenje i zdravlje odaberite lubenicu koja ima čak 92 posto vode što će tijelu osigurati dovoljno hidratacije, a istraživanja pokazuju da uživanjem u lubenici smanjujemo osjećaj gladi, što ne vrijedi kada se pije samo voda.

Mango

Mango je također dobar izbor jer u sebi krije visok sadržaj beta karotena, što znači da je idealan za postizanje brončane boje kože. Također predstavlja izvor hranjivih tvari u koncentriranom obliku. Stoga, ako želite smanjiti unos kalorija u organizam, mango je odličan izbor.

Tikvice

Tikvice predstavljaju jednu od češće korištenih ljetnih vrsta povrća, jer su izuzetno hranjive i svestrane. Mogu se jesti u juhi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima... Ovo divno povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količinevitamina C i veliku koncentraciju beta karotena. Brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali