ključ je u ravnoteži /

Ne izbacujte ugljikohidrate iz prehrane: Smanjuju rizik od rane smrti

Kruh, tjestenina, krumpir ili riža u umjerenim količinama mogu biti pogodni za vaše zdravlje, stoga ih ne križajte s popisa namirnica

VOYO logo
VOYO logo

Često su ugljikohidrati predstavljeni kao najveći prehrambeni neprijatelji, ali i neprijatelji dobre figure. No, nova istraživanja pokazuju kako izbacivanje ugljikohidrata može dovesti do povećanja rizika od ranije smrti

(FOTO: Thinkstock) 

Popularne dijete koje sugeriraju potpuno izbacivanje kruha, krumpira i tjestenina mogu učiniti više lošeg nego dobrog. Harvardska škola za javno zdravstvo provela je istraživanje nad 15 400 ljudi, a rezultati su pokazali kako i previše ugljikohidrata oštećuje zdravlje, stoga preporučaju njihov uravnotežen unos (tako da čine maksimalno 50% prehrane).

Osobe koje su u svojoj prehrani sadržavale manje od 40% te više od 70% ugljikohidrata su pridonijele i stvaranju većeg rizika od ranije smrti. 

Najzdraviji je pristup uravnotežena prehrana, a potpuno izbacivanje bilo koje vrste namirnica nepogodno je za zdravlje. Mnoge dijete koje promiču smanjivanje ili izbacivanje ugljikohidrata sugeriraju njihovu zamjenu s proteinima ili mastima te obećavaju gubitak kilograma. 

No, inako možda zaista pomažu u smanjenju kilograma, mogu značajno skratiti životni vijek. 

Pročitajte još:

Nova 'Super ugljikohidrati dijeta' tvrdi da možete gubiti kile i jesti kruh

Istraživanje pokazalo da hrana bogata mastima i ugljikohidratima djeluje kao droga

Konzumacija ugljikohidrata na kraju obroka može pomoći dijabetičarima

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali