
Najzdravija ulja i što sve liječe

Maslinovo ulje zasluženo se smatra jednim od najzdravijih ulja za ljudsku konzumaciju. No, to nije jedino vrijedno ulje koje imamo na raspolaganju.
Ulje gorušice
Ako patite od akutnog sinusitisa, ulje gorušice sadrži prirodne kemijske spojeve koji će olakšati simptome i pospješiti oporavak. Sjeme bijele gorušice sadrži od 20 do 36% ulja te sumporne spojeve koji djelovanjem enzima mirozinaze hidroliziraju u eterična ulja od kojih potječe ljut okus. Iz sjemena bijele gorušice hladnim postupkom prešanja dobiva se ulje žute boje. U članku objavljenom 2010. u
Ulje lana
Ulje od sjemenki lana lako se užegne, pa ga nakon otvaranja možete upotrebljavati vrlo kratko, ponekad ne duže od nekoliko tjedana. Zbog toga ga treba držati u hladnjaku, ali će i tamo oksidirati i izgubiti mnoga dobra svojstva. Kupujte ga stoga u malim bočicama i ne koristite ako se užegne. Samo jedna žlica lanenog ulja sadrži 6,9 grama omega-3 masnih kiselina, koje sprečavaju pojavu srčanih bolesti i reumatoidnog artritisa. Ulje djeluje protuupalno, pa je pogodno za upotrebu kod svih koji imaju upalne procese (ekcemi, psorijaza, lupus). Čisti krvne žile i jača organizam, no ne pretjerujte s količinom.
Ulje konoplje
Ulje konoplje može se koristiti za uljepšavanje kose jer je bogato esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima. Ne smije se brkati s marihuanom, ulje konoplje je legalno i ne sadrži spoj THC koji daje osjećaj opijenosti. Iako je riječ o istoj biljci
Ulje konoplje možete kupiti u trgovinama zdrave hrane ili na internetu. U prehrani ga je najbolje koristiti kao i maslinovo ulje, u umacima i preljevima za salatu.
Ulje bogato THC-om u mnogim alternativnim krugovima smatra se lijekom za mnoge oblike raka. Službena medicina to ipak ne priznaje.
Ulje metvice
Destilirano iz mente,
Ulje makadamije
Zimzelena stabla na istočnim padinama Australije čuvaju tajnu makadamije. Rani starosjedioci koristili su ovo ulje tijekom jesenske i zimske sezone. Danas, bogate masne kiseline u ulju makadamije inspiriraju istraživanja znanstvenika i kulinarske majstore.
Djeluje povoljno na kardiovaskularni sustav, prije svega zbog obilja mononezasićenih masti, slično kao i maslinovo ulje. Australian National Heart Foundationblood preporučuje ga jer uspješno snižava razinu kolesterola te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovo ulje je i snažan antioksidans jer fitokemikalije u njemu štite DNK od oštećenja.


















