
Muči li vas visoki tlak jedite sitno voće

Kontrolirajte tlak već za stolom konzumirajući veće količine bobičastog voća. Dakako, ne u aromatiziranim oblicima, kolačima i sokovima, nego u prirodnom obliku i što svježije.
Skupina znanstvenika sa sveučilišta Harvard istraživala je prisutnost antocijanina u bobičastim plodovima te zaključila da imaju veliku ulogu u arterijskoj hipertenziji.
arti-201007200474006Istraživanje koje je proveo profesor Eric Rimm objavljeno je u
Studija je provedena u 14 godina, a prikupljeni su vrlo zanimljivi podaci koji proizlaze iz konzumacije jagoda i borovnica. Osim blagotvornog učinka na snižavanje visokog tlaka, jagode su vrlo dobre za poboljšanje memorije.
Tijekom ispitivanja 35.000 dobrovoljaca uspjelo je kontrolirati razvoj hipertenzije unosom hrane bogate flavonoidima, koja smanjuje rizik od bolesti cirkulacijskog sustava. Osim bobičastog voća, konzumirali su i čaj, sok od naranče, jabuke, crno vino...
Znanstvenici su analizirali njihove nalaze te kod osam posto ispitanika koji su imali problema s tlakom zabilježili znatno bolje rezultate nego kod onih koji su ove namirnice konzumirali u manjim količinama.
arti-201004260020006 arti-201007200474006













