
Mršaviji imaju jezik osjetljiviji na masnoće

Razlikujete slatko, slano, kiselo, gorko? Ili umami, okus hrane bogate proteinima? Za vitku liniju čini se presudnijim osjetiti i šesti okus - prepoznati masnoće, tj. hranu koja deblja.
Istraživanje provedeno u Australiji na Sveučilištu Deakin pokazalo je da hrana koja deblja ima određen okus te da ga čovjek može prepoznati. A oni koji ga mogu lakše prepoznati manje jedu masnu hranu i često su mršaviji, piše Večernji list.
Naš jezik, dosad se smatralo, može prepoznati pet okusa – slatko, slano, kiselo, gorko i umami (okus hrane bogate proteinima). No, istraživanje je pokazalo da čovjek okusom može prepoznati i hranu koja sadrži masnoće, odnosno koja deblja. Ova se hrana prepoznaje po svom kemijskom sastavu, a ne teksturi.
"Masnoća ima vrlo ugodan okus u ustima, ali čini se da potiče nešto u usnoj šupljini neovisno o svojoj teksturi," kaže Russell Keast koji je predvodio istraživanje. Između ostalog, tijekom istraživanja dobrovoljci su kušali različitu, uobičajenu hranu koja sadrži masne kiseline, pomiješanu s nemasnim mlijekom koje je trebalo "sakriti" teksturu.
Sve u svemu, čini se kako ljudi koji su osjetljiviji na okus masti posjeduju i mehanizam koji im govori kad bi trebali prestati jesti.
arti-201002260228006
arti-201002160203006
arti-201003100157006














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije

Ancelotti mlađi odgađa samostalnu karijeru, pomagat će ocu i na novom poslu




