
Može li ovaj eksperimentalni 'recept' pomoći u borbi protiv raka debelog crijeva?

Rak debelog crijeva nalazi se na vrhu ljestvice malignih bolesti razvijenih zemlja, a u svijetu je na četvrtom mjestu. Stope preživljavanja nakon liječenja raka debelog crijeva općenito su ohrabrujuće; 64,9 posto bolesnika ima dugoročnu stopu preživljavanja, ali je rano otkrivanje ključno.
U naprednijim stadijima bolesti, ishodi nakon liječenja su manje optimistični, a vjerojatnost ponovnog pojavljivanja tumora također se povećava.
Dr. Chun-Loong Ho, profesor Matthew Chang i njihove kolege s
Y
Istraživači su počeli eksperimentirati s mješavinom
genetski modificiranih probiotika i supstanci
dobivenih iz križanog povrća - kao što su
brokula, cvjetača i prokulica - kako bi na pokušali stvoriti
učinkoviti 'koktel' protiv raka iz lako
dostupnih sastojaka. Njihovi rezultati objavljeni su ovaj tjedan
u časopisu
Genetski modificiran mikrob
Dr. Ho i njegovi kolege usredotočili su se na
On se može koristiti za pretvorbu glukozinolata, koji je komponenta koja se nalazi u križanom povrću, u nusproizvod zvan sulforaphan, koji, pokazuju istraživači, može imati zaštitni učinak protiv stanica raka.
Eksperimenti su potvrdili njihovu hipotezu. Dodavanje modificiranog E. coli zajedno s ekstraktom brokule ili otopinom glukozinolata na petrijevu posudu koja sadrži stanice raka debelog crijeva rezultiralo je supresijom više od 95 posto tih stanica.
Na žalost, eksperimenti na drugim vrstama stanica raka - uključujući rak dojke i želuca - pokazali su da eksperimentalni koktel nije imao primjetan utjecaj na rak.
7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati
Važno otkriće: orašasti plodovi za 40 posto smanjuju rizik od recidiva raka debelog crijeva
Mlada mama upozorila: 'Nikad niste premladi za rak debelog crijeva! Pazite na svoje zdravlje'
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















