Uz malo kalorija /

Može li bolje: Dinja je idealno ljetno osvježenje, a još je i zdrava

Slatka, sočna kriška dinje pravo je osvježenje u toplim ljetnim danima

VOYO logo
VOYO logo

Dinja ima veliku količinu vode (oko 90 posto), no to ne  znači da ovaj popularni plod nema hranjivu vrijednost.

Zapravo, dinja je puna hranjivih tvari: vitamina A (u obliku beta-karotena), kao i vitamina C i dobar je izvor minerala kalija. Još jedna prednost je što je narančasto meso puno okusa, ali sadrži malo kalorija.

Dinja pripada obitelji tikvica, koja uključuje i lubenicu, kao i bundeve, tikvice i krastavce.  Odabir svježe dinje može biti težak jer ne možete vidjeti unutar dinje. Ali, svježina je ključna za slatki okus voća. Podignite ju i ako imate osjećaj da je teža nego što ste očekivali, vjerojatno je zrela. Zrela dinja treba mirisati slatko kad ju stavite pored nosa, a vi bi trebali biti u mogućnosti gurnuti malo u kožu s palcem.

Ako dinja nije zrela kad ste je kupili, možete ju ostaviti u kuhinji nekoliko dana. Ali ne perite ju u tom trenutku - pričekajte dok ne budete spremna za rezanje kako bi pranje vanjske površine smanjilo šansu za rast bakterija.

(FOTO: Thinkstock)

Zdravstvene prednosti dinje

Dinja nije dobro proučavani plod sam po sebi. Većina istraživanja o zdravstvenim blagodatima dinje usredotočena je na ukupni prehrambeni unos voća i povrća u cjelini, ili su istraživanja proučavala dijete bogate specifičnim hranjivim tvarima ili biljnim spojevima pronađenima u tim plodovima, kao što su karotenoidi, kalij ili vitamin C. Time je teško donijeti čvrste zaključke o jedinstvenim zdravstvenim prednostima dinje.

Antioksidativna snaga

Bogat je izvor vitamina A i C koji su oboje antioksidansi. Antioksidansi mogu imati zaštitne učinke neutralizacijom slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK u stanicama i poticati kroničnu upalu u tijelu.

Slobodni radikali uzrokuju oštećenja stanica i poremećaje koji mogu pridonijeti bolesti. Antioksidansi poput vitamina A i C mogu pomoći u sprečavanju stanja poput raka, bolesti srca i artritisa.

Zdravlje srca

Postoje dokazi da je prehrana bogata voćem i povrćem povezana s smanjenim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, a također može smanjiti krvni tlak.

Zdravlje očiju

Uključivanje više voća i povrća u vašu prehranu može zadržati oči zdravima i pomoći u sprečavanju katarakta i makularne degeneracije, dva zajednička problema vezana za dob.

Probava

Vlakna i voda u dinji mogu pomoći probavi i pomažu u sprečavanju konstipacije, kada su uključeni u dio prehrane s visokim vlaknima, poput prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Pročitajte još:

Slatka dinja: zašto je dobro konzumirati slatku dinju?

Idealna za osvježiti se: hladna juha od dinje sa svježim kupinama i malinama

Savršena kombinacija i zdrava poslastica: dinja, avokado, orasi i med

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali