
Mliječni napici po restoranima puni bakterija

Trećina mliječnih namirnica u restoranima pune su bakterija. Konzumacija se ne preporučuje no nijedan od uzoraka nije sadržavao patogene mikroorganizme koji uzrokuju trovanje.
Trećina uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda po restoranima u Valenciji sadrže više mikroorganizama no što je to dopušteno prema standardima Europske unije, a drže ga uglavnom u vrčevima i posudama iako bi ga trebali kvalitetnije čuvati, piše Večernji list.
Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Valenciji, a koje je objavljeno u časopisu
Nedopustive su prakse poput višekratnog zagrijavanja mlijeka te pretakanja mlijeka natrag u termos boce, što povećava rizik od kontaminacije. No najveći rizik od kontaminacije mlijeka predstavlja njegovo pohranjivanje u vrčevima ili bokalima. Stručnjaci ističu da je prilikom korištenja mlijeka važno redovito čistiti posude u kojima ga držimo, kao i dijelove za paru na aparatima za kavu, koristeći higijenski čiste spužvice ili krpe jer "kuhinjske krpe nisu prikladne za dezinfekciju zbog svoje mikrostrukture, što znači da povećavaju rizik od kontaminacije".
Ako se čuva na sobnoj temperaturi bolje je koristiti mlijeko s poklopcem jer ono ima manje šanse za razvitkom bakterijske kontaminacije. Istraživači Sveučilišta u Valenciji ističu kako dodavanjem cimeta mliječnim proizvodima možemo smanjiti kontaminaciju mikroorganizmima, jer aktivne tvari iz cimeta pomažu u eliminaciji bakterija.













