
Poznata gljiva koristi se za liječenje raka i snižavanje kolesterola

Od svih gljiva, gljive iz obitelji
Tradicionalno najpopularnije među njima su obična bukovača
Popularne kraljevske bukovače sad ima i kod nas
U Aziji je u posljednje vrijeme posebno popularna
Snizuju kolesterol
Bukovače su bogate proteinom (u suhoj tvari do 30 posto), B vitaminima, nemaju kolesterola i imaju znatne količine molekula lovastatina koje prirodno snizuju kolesterol. Zbog ovog sastojka bukovače su i postale zanimljive liječnicima koji tragaju za sastojcima koji snizuju kolesterol.
Sprečavaju razvoj tumora
No njihove medicinske koristi nisu tek vezane za kolesterol. U medicinskom časopisu
Osim toga, u alkoholu netopivi beta glukan i protein glikoproteina pronađeni u bukovačama i drugim ljekovitim gljivama alarmiraju imunitet tj. citotoksične T stanice čime se jača prirodna obrana organizma.
I riječ opreza. Nikad ih ne jedite sirove već uvijek termički obradite. One sadrže veće količine hemolitičkog proteina koji može biti otrovan, osim ako gljive nisu termički obrađene na temperaturi višoj od 60 stupnja Celzijeva.













